Home

Achtergrond

Paprika-orders Canada afgezegd

Canadese importeurs hebben bestellingen in Nederland afgezegd na opgelegde heffingen op Nederlands product.

Dat meldt handelskoepel Frugi Venta, dat spreekt van een gevaarlijke precedentwerking van deze dumpingzaak. De Canadian International Trade Tribunal (CITT) heeft Nederlandse partijen met heffingen bestraft voor dumpingspraktijken. Dat betekent dat deze week Nederlandse paprika al duurder is dan normaal. Op de eerste dagen heeft handelskoepel Frugi Venta al signalen gehoord van geannuleerde bestellingen. Het is onduidelijk of dit overeenkomt met een importstop, omdat de heffing varieert per exporteur.

Alle paprika uit Nederland wordt met een heffing belast, maar partijen die vorig jaar een grote rol speelden in de dumpingzaak, worden zwaarder gestraft. De heffing is in de voorlopige uitspraak op vijf jaar vastgesteld, maar er komt nog een definitieve uitspraak in september. Nederland wil zich tegen de dumpingsuitspraak beweren, om deze van tafel te krijgen.

De Canadese zaak tegen Nederlandse paprika is een novum, stelt secretaris Leo Welschen. "Wij wisten niet dat dit kon. De heffing is op basis van Canadese wetgeving, maar Canada heeft het genotificeerd gekregen bij de wereldhandelsorganisatie WTO. Het is een gevaarlijk precedent voor andere landen." Dat geeft volgens Welschen gelijk het belang aan van de mogelijke juridische acties van de handelsbedrijven.

Bij de sectorcommissie groente en fruit van het PT heeft Frugi Venta het verzoek ingediend voor collectieve financiering van juridische procedures. Dat zou een deel van de kosten moeten dekken. Deze week moet de sector besluiten voer de procedure, maar Frugi Venta heeft nog geen uitsluitsel van het PT.

Of registreer je om te kunnen reageren.