Home

Achtergrond 15 reacties

PVV houdt vast aan verbod op nertsenfok

De PVV wil graag regeren, maar voor PVV'er Dion Graus was dat vandaag geen reden te twijfelen over zijn steun aan het voorstel voor een verbod per 2024 op het fokken van nertsen.

Ondanks aandringen van CDA en VVD, tegenstanders van het verbod, hield Graus eraan vast om het fokken van nertsen te verbieden, zonder de nertsenhouders schadeloos te stellen. De PVV helpt zo het voorstel van de vertrekkende Kamerleden Krista van Velzen (SP) en Harm Evert Waalkens (PvdA) aan een meerderheid.

"Het gaat hier nu niet om de coalitieonderhandelingen, die doet mijn fractievoorzitter. Ik sta hier in de Tweede Kamer en steun het verbod'', aldus Graus. Hij negeerde Ger Koopmans (CDA) die hem wees op de mogelijke regeringsdeelname en de PVV'er voorspiegelde: 'Stel u voor, u bent morgen minister van Landbouw.''

CDA, VVD en SGP zijn tegen het verbod. "Terwijl de economie trilt, nemen wij hier het besluit om een sector die 150 miljoen euro toevoegt de nek om te draaien'', aldus Koopmans Hij voorziet schadeclaims. De VVD meent verder dat fokkers door het verbod naar elders uitwijken waardoor de dieren niets opschieten met het verbod. De ChristenUnie wil wel een einde aan de nertsenhouderij, maar betwijfelt of de ondernemers er nu financieel wel goed uitkomen.

SP en PvdA pasten hun al eerder aangenomen verbod op de pelsdierhouderij per 2018 aan en stellen nu een verbod vanaf 2024 voor. Ze hopen met "deze technische wetswijziging'' die bedrijven meer tijd geeft de investeringen terug te verdienen op meer steun in de Eerste Kamer.

SP, PvdA, PVV, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren (PvdD) vinden het moreel onaanvaardbaar dat nertsen louter voor hun bontvelletje in kooien worden gehouden terwijl het dier in het wild solitair leeft en een territorium heeft. Demissionair minister Gerda Verburg (LNV) gaf aan dat het kabinet echter bewust niet voor een verbod heeft gekozen, maar wel het dierenwelzijn wil verbeteren.

D66 en Partij voor de Dieren zijn teleurgesteld dat het verbod pas later ingaat maar steunen het voorstel wel, omdat er anders niets gebeurt. "Het verbod komt nu zes jaar later en dat is toch ongeveer 30 miljoen nertsen erbij'', aldus Esther Ouwehand. De PvdD wil een Europees verbod op het fokken van nertsen en ook de handel in producten met nertsenbont verbieden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  PvdA laat zijn ware gezicht zien. Cohen is een grote slappeling. Hij gaat wel thee drinken met criminelen. En Waalkens is de boerenstand niet waardig. Daar waar het om hard werkende ondernemers gaat draait hij ze de nek om. De nertsenfokkerij zal zich nu verplaatsen naar allerlei louge landen waar alles kan. Ook is dit het begin van de uitholling van de agrarische sector. Totdat er een situatie komt dat de sector door alle beperkingen niet meer rendabel is. Dan wordt er gezegd het levert toch niets meer bij aan de economie. Uiteindelijk wordt Nederland één groot natuurreservaat.

 • no-profile-image

  Jacky

  Of je nu voor of tegen bont bent doet niet ter zake,het feit is dat de dieren gedood worden voor consumptie in welke vorm dan ook,dit is een gegeven.
  Een nerst die gedood wordt heeft het niet voor het zeggen wat er na zijn dood met hem gebeurt,het gegeven is het feit dat zijn vacht wordt gebruikt voor bont,als zijn vlees werdt geconsumeerd dan deden wij dat ook.
  Voor de nerst veranderd er niets hij wordt gedood.Voor de totale veehouderij veranderd er veel met het nertsenverbod, er zullen wellicht andere sectoren kunnen volgen.Maar dan is het ......

 • no-profile-image

  mooi geweest

  zojuist een mooie aanbieding voorbij zien komen, 5km over de grens in duitsland. Daar maar eens werk van gaan maken. verhuis hemelsbreed 20 km maar daar worden landbouwers en veetelers wel gewaardeerd! Oh ja als de wind van oosten komt zorg ik dat ze goed stinken!

 • no-profile-image

  BOERKE

  NAAST DE MOSLIMS MOETEN OOK DE INTENSIEVE BOEREN HET LAND UIT. IK WIST HET AL, EN HOOP DAT DAT NOU VOOR IEDEREEN DUIDELIJK IS

 • no-profile-image

  willem

  binnen het halve jaar staan we weer in het kieshokje.

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Prachtig prachtig.Volgens zitten er in de agrarische sector nog al wat PVV stemmers.......ha ha

 • no-profile-image

  Jehadhetkunnenweten

  Ze scharen zich hiermee in de gelederen van "grote" dictators die het dier ook boven de mens stelden... Zie onze "buurman" uit 39-45.
  De Russen zullen het wel overnemen.
  Reden temeer om het CDA te verbieden deel te nemen aan de coalitie. Mochten ze dat toch doen dan ban ik ze voor altijd uit. Overigens zijn de linken ook niet beter in dit opzicht dan Wilders... bedenkelijk en bevreemdend omdat het een soort discriminatie is!

 • no-profile-image

  geen boer

  Geert, mijn stem heb je niet gehad, maar ik zal er de volgende keer over nadenken wanneer je deze querulant als eerste uit je fractie schopt. Je hebt er niks aan man, kijk naar z'n verleden, altijd uit op eigen publiciteit (zie nu) en problemen met werkelijk iedereen! Met zulk volk wordt je nooit salonfähig Geert.

 • no-profile-image

  Gert

  Als eersten die Graus en Thieme verbieden niet omdat ik tegen democratie ben maar deze figuren ruineren de tent . Staatsgevaarlijk .

 • no-profile-image

  Herman

  Wij boeren zijn een last en onnodig in dit land volgens velen,als het nodig is gaan we de voedseldistributie centra blokkeren zodat er geen voedsel meer in de schappen komt,kunnen ze vast wennen aan het feit dat er binnen kort geen boeren meer in dit land zijn.

 • no-profile-image

  john

  och jah, de economische getallatjes zeggen dat er met de primaire productie weinig verdient wordt (voor de staat) de verwerking en de verkoop van voedsel maakt dit echter dubbel en dwars goed!. Drie keer raden wat er met de verwerking en de verkoop gebeurt als de primaire productie weg is uit nederland? De verwerking verdwijnt naar het buitenland, de winkels moeten de producten gaan importeren. Voedselprijzen worden hoger, arbeidsplaatsen kwijt en minder centen voor de schatkist!.

 • no-profile-image

  elise

  Leuk om hier eens die zeldzame mensen te 'ontmoeten' die voor bontproductie zijn. Immers, 95% van de bevolking is fel tegen bont. Dus lang leve de democratie dat bont nu verboden wordt. In Engeland, Oostenrijk en Kroatië is al een verbod , net als in sommige Duitse deelstaten. Welk land volgt ons goede voorbeeld!

 • no-profile-image

  met vriendelijke groet uit

  was te verwachten pvv wil optermijn tocht een totaal verbod van de intenzieve veehouderij zoals in het verkiezingsprogramma te lezen is dus
  geen kippen meer
  geen varkens meer
  geen kalkoenen meer
  geen konijnen meer
  geen visteelt meer
  geen koeien meer
  geen kalveren meer
  geen geiten meer
  en om te beginnen geen nertsen meer
  VVD en CDA bezint eergebegint want wij willlen geen extemisten meer

 • no-profile-image

  jolande

  Wat zijn ze hypocriet bezig daar in Den Haag. Als er ergens anders enkele werklozen bijkomen staan de linkse partijen (incl. de linkse PVV) op hun achterste benen en nu roeien ze een complete bedrijfstak uit. Hoe (a)-sociaal kun je zijn? Dit is pure diefstal. En Waalkens wordt daarvoor ook nog geridderd. Pure onzin dus.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dion Graus als minister van landbouw? Ach, we zijn op het gebied van landbouwkennis toch al het lachertje van de wereld. (zie o.a. mestwet). Misschien is het een idee om Tofik als zijn assistent te benoemen? Dan is het circus compleet!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.