Home

Achtergrond 480 x bekeken

Overnamegeruchten Smithfield

De koers van het Smithfield aandeel is fors gestegen. Vandaag maakte het aandeel een sprong van 8,7 procent.

Aanleiding is het gerucht dat het Braziliaanse concern JBS S.A. Smithfield geheel of gedeeltelijk zou willen overnemen. JBS is ‘s werelds grootste vleesbedrijf en nam in 2008 al de rundvleesdivisie van Smithfield over. Vorig jaar nam JBS het Amerikaanse pluimveevleesconcern Pilgrim’s Pride over nadat dit bankroet was gegaan.

Woordvoerders van Smithfield weigeren op de geruchten in te gaan. Het Braziliaanse nieuwsblad Valor Economico was dinsdag de eerste die melding maakte van de vermeende overnamegesprekken. Ook JBS echter weigert commentaar te geven op de geruchten.

Analysten sluiten ook niet uit dat het niet gaat om een volledige overname van Smithfield, maar om een overname van bepaalde onderdelen van het Noord Amerikaanse concern. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om de overname van het 37 procents aandeel van Smithfield in de Spaanse Campofrio Food Group.

De overnamegeruchten komen na een paar moeilijke jaren voor Smithfield. Het concern verloor 190,3 miljoen dollar (154,8 miljoen euro tegen de huidige koers) over het fiscale jaar 2009. Het bedrijf had flink last van de economische crisis en de Mexicaanse griepepidemie. De Mexicaanse griep werd in verband gebracht met de varkenshouderij, waardoor de consumptie van varkensvlees onder druk kwam. Smithfield heeft in Europa activiteiten in Roemenië, Polen, het Verenigd Koninkrijk en in Spanje (Campofrio) .

Of registreer je om te kunnen reageren.