Home

Achtergrond 2 reacties

Overlevingskans

Landbouwminister Gerda Verburg heeft in het Q-koortsbeleid een strakke hand.

Dat is goed, zeker omdat de volksgezondheid in het geding is. Een hoog aantal humane patiënten vraagt om een gedegen aanpak.

Strak beleid moet wel gebaseerd zijn op realisme. Ondanks vele vragen over Q-koorts is in december overgegaan op een rigoureus ruimings- en fokbeleid. Een half jaar later hangt de vlag er anders bij: het aantal patiënten met Q-koorts is veel lager dan vorig jaar, vrijwel alle melkgeiten- en melkschapenbedrijven zijn gevaccineerd. Toch versoepelt Verburg de regels niet zolang niet op alle bedrijven is gevaccineerd. Moeilijke controleerbaarheid weerhoudt LNV ervan onderscheid te maken tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde bedrijven.

Vooral in de melkschapensector is de situatie nijpend. De melkproductie droogt op, waardoor boeren geen inkomsten meer hebben. Faillissementen dreigen. Het risico van schapen voor Q-koorts is volgens wetenschappers kleiner dan bij geiten. Alle melkschapen zijn geënt.

De minister moet de melkschapenhouders een kans geven. Het enige argument van controleerbaarheid gaat niet op: het verschil tussen schapen en geiten kan iedereen zien.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    geitenhoudster

    Ook de geitenhouders moeten de kans krijgen. Wij zitten evenzo in een gijzelingspositie. We hebben tijdens de ruimingen gezien hoeveel personeel VWA en AID op kunnen trommelen. Is het nu zo moeilijk voor hen om op 9 bedrijven te enten onder dwang ( en op hun kosten van de boer)? Ze waren immers ook in staat om 50.000 dieren te ruimen. De nalatigheid van 9 bedrijven kan en mag niet afgewikkeld worden op honderden andere bedrijven!!! VERBURG WEES FATSOENLIJK EN REDELIJK!!!!

  • no-profile-image

    Geruimde geitenhouder

    Ook gevaccineerde dieren zijn goed te traceren. Lnv heeft ze als het goed is in hun systeem staan en de gd heeft ook alle bedrijven in beeld MITS ze hun eigen zaken op orde hebben ! Dus ook de geënte geiten bedrijven moeten zo snel mogelijk worden vrij gegeven! Het is onacceptabel dat de overheid ons zo verder laat bloeden doordat een paar mensen die niet mee werken alles kunnen verzieken.Wij hebben ook mee gewerkt en wensen nu eens een keer menselijk behandelt te worden!

Of registreer je om te kunnen reageren.