Home

Achtergrond

Overgangsregeling nodig als landbouwvrijstelling verdwijnt

Door de aangekondigde bezuinigingen is het onzeker of de landbouwvrijstelling blijft.

Dat stelt accountantskantoor Accon AVM. De Arnhemse kantoor pleit voor een overgangsregeling waarbij de waardestijging van grond tot de huidige waarde in agrarische bestemming (wevab) onbelast blijft.

In 2008 liet het Kabinet de effectiviteit van de landbouwvrijstelling onderzoeken. De conclusie was dat deze zonder grote problemen kan worden afgeschaft, maar uiteindelijk werd het beleid niet gewijzigd.

Volgens Accon AVM is afschaffing zonder overgangsregeling oneerlijk. In de praktijk zouden winsten die in een ongelaste sfeer zijn ontstaan in het verleden, alsnog worden aangepakt.

"De agrarische ondernemer ziet dan zijn in de landbouwgrond opgebouwde pensioen in eens verdampen", aldus belastingadviseur Frank Rademaekers van Accon AVM. Bij een overgangsregeling worden alleen toekomstige waardemutaties belast.

Of registreer je om te kunnen reageren.