Home

Achtergrond 276 x bekeken

Overeenkomst voor licentiepootgoed in Tsjechië

Breeders Trust heeft een overeenkomst gesloten voor de inning van licenties op aardappelrassen in Tsjechië.

De Tsjechische organisatie Druvod gaat gegevens verzamelen over het gebruik van zelf geteeld pootgoed en zorgt dat de kweekbedrijven hun licenties ontvangen.

Breeders Trust is in 2008 opgericht door de Nederlandse pootgoedbedrijven HZPC en Agrico en de Duitse branchegenoten Solana en Europlant. Later hebben de kweekbedrijven Meijer (Nederland), Norika (Duitsland) en Germicopa (Frankrijk) zich aangesloten. Breeders Trust wil aardappeltelers bewust maken van de noodzaak om kwekersrecht te betalen als ze gebruik maken van licentierassen.

De overeenkomst is gesloten met alle agenten en distributeurs in Tsjechië van de bij Breeders Trust aangesloten veredelingsbedrijven, zegt directeur Leen Mol. "Druvod gaat alle gegevens verzamelen van licentiepootgoed dat door akkerbouwers zelf is geteeld. Druvod zorgt er voor dat de telers een rekening krijgen voor het kwekersrecht dat moet worden afgedragen aan de veredelaars."

Breeders Trust wil ook in Frankrijk zo’n soort overeenkomst afsluiten, zegt Mol. "Het is de strategie van Breeders Trust om te praten met alle partijen in de aardappelsector in een bepaald land om de afdracht van kwekersrecht goed te regelen. Soms ontkomen we er niet aan een voorbeeld te stellen. We zijn een paar juridische procedures gestart waarbij illegaal pootgoed is gebruikt door aardappeltelers."

Of registreer je om te kunnen reageren.