Home

Achtergrond 519 x bekeken 1 reactie

Oude koe niet afschrijven

Feest in het Brabantse Riel. Daar heeft vrijdag Wiebrig 26 van de familie Kools de respectabele leeftijd bereikt van 20 jaar.

Daarmee is zij de oudste melkgevende koe van Nederland, zegt de Land- en Tuinbouworganisatie LTO Nederland. Een record. Twee jaar geleden, bij een vorige inventarisatie, was de oudste koe 18,3 jaar.

De doorsnee koe wordt niet ouder dan zes tot zeven jaar. Siem Jan Schenk, die namens de melkveehouders van LTO Nederland de jarige koe extra in het zonnetje kwam zetten, vindt het van belang dat door een goede zorg het welzijn van de koe verbetert en dat die in goede gezondheid een langer leven leidt.

Als een koe gemiddeld een jaar langer leeft, scheelt dat niet alleen 8000 tot 10.000 liter melk, maar is er ook minder opfok van jong vee nodig. Er is dan minder uitstoot van mest, broeikasgas en ammoniak én er zijn minder kosten voor de boer.

Ook vindt Schenk het van belang dat niet alleen wordt gefokt op verhoging van de melkproductie, maar steeds meer op "robuustheid'' . Een koe die wat minder melk geeft, maar die beter bestand is tegen ziekte en die goed in haar vel zit, biedt ook voordelen voor de boer.

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    melkveehoudertje

    Helaas gaat er een aparte druk van de overheid te koste van de leeftijd van de koeien! Op 1 april moet en mag je niet meer gemolken hebben dan dat je quotum hebt of er volgt een zeer zware boete. Als de koeien het afgelopen jaar het heel goed gedaan hebben op gezondheid en in de hoeveelheid melk dan heeft datr tot gevolg dat je op de rem moet trappen om die boete te voorkomen. Dit gaat het beste om dan extra dieren te ruimen! En dan is het niet die vaars die 35 kg melk geeft maar dan kies ik voor de toekomst en dan gaat er een oudere koe weg want die geven gemiddeld meer melk dan een vaars (jonge koe) en dan tikt het meer aan om wat te zakken in de melk! Dus wat zorgt ervoor dat de gemiddelde leeftijd van koeien lager is: De starre regelgeving omtrend het melkquotum!! Hoe is dit op te lossen? Door die starre 1 april te vervangen door tussen 1 maart en 1 mei dient u het jaarquotum te gebruiken zonder boetes die opgelegd worden!!

Of registreer je om te kunnen reageren.