Home

Achtergrond 186 x bekeken 4 reacties

Otter na dertig jaar terug in Vechtplassen

In natuurgebied De Vechtplassen van Natuurmonumenten is voor het eerst in dertig jaar weer een otter gesignaleerd.

Een medewerker van Landschap Noord-Holland zag het beest op een foto die was gemaakt in het kader van onderzoek naar boommarters. Dat liet Natuurmonumenten donderdag weten. De otter is in De Vechtstreek eind jaren ’70 uitgestorven.

Waarschijnlijk komt de otter uit Overijssel, waar het dier in 2002 opnieuw was uitgezet. Ron van Overeem, beheerder van De Vechtplassen, is enthousiast over de terugkeer. ”We hadden niet gedacht dat de otter hier al zo snel weer zou opduiken. De komst van deze otter is het levende bewijs dat het realiseren van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) fantastische resultaten oplevert.” De EHS is het netwerk van grote aaneengesloten natuurgebieden.

De otter stelt hoge eisen aan zijn leefomgeving. Het dier heeft schoon water nodig met voldoende vis en oevers met voldoende dekking. De otter is uitgestorven door menselijk handelen: versnippering en vernietiging van zijn leefgebied, aanrijdingen, watervervuiling en illegale jacht. Het gevolg was dat de otter in 1988 helemaal uit Nederland was verdwenen. In 2002 is de otter opnieuw uitgezet in Overijssel en Friesland.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Enos

  Ja hoor.De rednecks zien weer kans om natuurbeleid af te zagen. Haal je jachtgeweer maar een je pick up en knallen maar.......

 • no-profile-image

  koetje

  Zo is dat Han,iemand vertelde nog voor er was begonnen met de aanleg van de EHS dat het de bedoeling was dat de otter (spreekwoordelijk dan) in Limburg moet kunnen duiken om vervolgens in het Lauwersmeer weer boven te komen.Wel een dure hobby.

 • no-profile-image

  Maak 't

  Het is, hoe dan ook, de otter van 30 miljard.

 • no-profile-image

  Han

  Wie zegt, dat deze otter is komen lopen via dijken en ecoducten? Waarom zou deze top zwemmer niet via de wateren van NW Overijssel en de randmeren eenvoudig zijn gezwommen, heeft hij geen EHS kunstwerken nodig!!!!
  Deze natuur beschermers zijn net politicie ze hebben altijd het goede besluit genomen en ook al is dat niet zo dan verzinnen wel een bijpassend bewijs. De otter kan zelfs nog >gedropt< zijn om het nut van EHS aan te tonen.

Of registreer je om te kunnen reageren.