Home

Achtergrond

Oppositie Almere wil opheldering Jorritsma

Annemarie Jorritsma kan gewoon burgemeester van Almere blijven.

Dat zeggen de meeste politieke fracties in de gemeente over de sollicitatie van Jorritsma naar de burgermeesterspost in Amsterdam. De PVV en Leefbaar Almere willen dat Jorritsma nog wel uitleg geeft.

Leefbaar Almere heeft het college schriftelijke vragen gesteld over het feit dat Jorritsma haar sollicitatie altijd heeft ontkend. "Normaal blijven dit soort dingen geheim, maar dat is hier niet het geval'', zegt fractievoorzitter Frits Huis. De oppositiepartij wil bovendien dat Jorritsma bij eventuele volgende sollicitaties ,,de waarheid spreekt òf er het zwijgen toe doet, maar niet meer zal jokken''.

Ook de PVV vindt dat Jorritsma niet had mogen ontkennen dat ze heeft gesolliciteerd. "Iedereen mag ambitie hebben en solliciteren. Maar hoe je er ook naar kijkt, ze heeft er over gelogen en dat draagt niet bij aan haar geloofwaardigheid'', zegt fractievoorzitter Toon van Dijk van de PVV. Hij verwacht dat Jorritsma de vragen van Leefbaar Almere zal beantwoorden. ,,Anders verergert dat de situatie.''

Ruud Pet van GroenLinks vindt het jammer dat Jorritsma het niet is geworden. "Jorritsma is een ambitieuze vrouw en nu kwam er een baan langs die ze graag wilde. Jammer voor Jorritsma en voor Almere zou het niet slecht geweest zijn. Je kunt geen betere ambassadeur dan Jorritsma hebben in Amsterdam en dat is toch een beetje onze grote broer.'' Pet heeft het volste vertrouwen in Jorritsma. "Ze kan gewoon verder in Almere''.

Dat gevoel overheerst ook bij D66. 'Voor Almere zou het goed geweest zijn als Jorritsma het wel was geworden'', liet fractievoorzitter Cocky Kuipers weten. Ook zij denkt dat Jorritsma verder kan als burgemeester van Almere. "Dat we nergens van wisten, heeft me wel verbaasd. Misschien was het beter geweest als ze ons in vertrouwen had gezegd dat ze had gesolliciteerd. De oppositie zal hier wel een punt van maken''.

"We gaan verder met een kei van een burgemeester'', zei Alphons Muurlink van de PvdA. "Het is toch mooi dat ze in Amsterdam de kwaliteiten van onze burgemeester hebben herkend. Wij hebben het volste vertrouwen in Jorritsma.'' Muurlink noemde het feit dat haar naam is uitgelekt "schandalig''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.