Home

Achtergrond 246 x bekeken

'Oplossing nultolerantie verder vooruitgeschoven'

Een oplossing voor het probleem van de nultolerantie voor genetisch gemanipuleerde voergrondstoffen (GGO’s) is naar achteren geschoven.

Dit meldt het Productschap Pluimvee en Eieren. Volgens het schap komt dit door de toestemming van de Europese Commissie voor de teelt van de genetisch gemanipuleerde aardappel Amflora.

Daardoor is de aandacht van de Commissie verschoven naar de verruiming van de mogelijkheden voor individuele lidstaten voor eigen beleid voor GGO’s. Vorig jaar leidde de nultolerantie voor GGO’s in voergrondstoffen er toe dat de import van soja uit de Verenigde Staten vrijwel stilviel.

De Europese Commissie kon het probleem via een speciale procedure op de korte termijn oplossen, maar het eigenlijke probleem bestaat nog steeds. Naar aanleiding van de problemen zegde de Europese commissie (DG Sanco) destijds toe dat het probleem voor de zomer zou worden opgelost.

Volgens de Nederlandse lobbyist Arjan van Dijk in Brussel is de kans dat er dit najaar opnieuw problemen ontstaan bij importen van soja uit de VS en Zuid amerika reëel. "Er worden daar nieuwe genetisch gemanipuleerde varianten uitgezaaid, die hier nog lang niet zijn toegestaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.