Home

Achtergrond 185 x bekeken

Opkomst Tweede Kamerverkiezingen 13 procent

De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen was vandaag om 10.30 uur 13 procent.

De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen was woensdag om 10.30 uur 13 procent. Dat maakte onderzoeksbureau Synovate bekend. De stembureaus zijn sinds 07.30 uur open.

Tijdens eerdere Tweede Kamerverkiezingen was het gemiddelde opkomstpercentage 's ochtends op hetzelfde tijdstip 15 procent. Het onderzoeksbureau doet in opdracht van de NOS, RTL en het ANP gedurende de verkiezingsdag onderzoek naar de opkomst. Dit gebeurt aan de hand van een representatieve steekproef bij 38 stemlocaties. Deze vooraf geselecteerde locaties vormen een dwarsdoorsnede van Nederland.

In Den Haag had om 10.00 uur 10,7 procent van de kiesgerechtigden gestemd, meldde de gemeente op basis van een steekproef onder 24 Haagse stembureaus. In 2006 lag het tussentijdse Haagse opkomstpercentage om 10.00 uur op ruim 10 procent.

Rotterdam meldde een opkomstpercentage om 10.00 uur van 10,3. In 2006 deed de stad geen meting rond datzelfde tijdstip, maar in 2003 had rond tien uur 5,8 procent van de mensen een stem uitgebracht. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart had 5,9 procent gestemd rond tien uur. Rotterdam berekent het opkomstpercentage op basis van een steekproef onder 25 van de 316 stembureaus.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.