Home

Achtergrond

'Openheid gaat niet ten koste van concurrentiekracht'

De veevoersector moet meer openheid geven over de samenstelling van haar producten.

Dat zei Harry Vahl, oprichter van Voederwaarde.nl, vandaag op een bijeenkomst georganiseerd door Schothorst Feed Research. Binnen het concept Voederwaarde.nl hoeft dit volgens Vahl niet ten koste te gaan van het onderscheidend vermogen van veevoerbedrijven.

Binnen Voederwaarde.nl kunnen klanten of coöperatieve leden van een achttal veevoerproducenten op aanvraag hun partij veevoer laten testen op de werkelijke inhoud. Volgens Vahl past dit bij het informatietijdperk. Angst dat het vrijgeven van samenstellingen van veevoer ten koste gaat van de concurrentiekracht, bestrijdt Vahl. "Binnen ons concept krijgen boeren inzage, maar geen bezit over de gegevens. We publiceren niets." Externe auditors van Schothorst Quality Consultants houden toezicht en stellen eventueel sancties in. Meer dan 95 procent van de analyses van de producent zelf moet in orde zijn.

Meer gegevens over de voederwaarde kan volgens Vahl helpen het gebruik van antibiotica, op voorschrijven van de veearts via het drinkwater verstrekt, worden teruggebracht. "Het is jammer maar feitelijk is er op antibiotica-terrein weinig verbeterd. In het voer is het nu weg, maar er wordt geen gram minder gebruikt omdat het nu via het water wordt toegebracht. Om daar iets aan te veranderen moet de sector misschien oplossingen zoeken in de samenstelling van het voer, veehouderijsystemen en de fokkerij."

Tot nu toe doen 6 coöperatieve voerproducenten, waaronder Agruniek en De Samenwerking, en twee particuliere voerproducenten mee aan het project. Dat moeten er meer worden, erkend Vahl. "Maar we zijn ook nog maar net bezig." Probleem is dat sommige producenten verlies aan concurrentiekracht vrezen of bang zijn voor verdere bureaucratie.

Of registreer je om te kunnen reageren.