Home

Achtergrond

Openbaarmaking onwettig

De openbaarmaking van naam, woonplaats, postcode en toegekende Europese subsidies is onwettig, stelt advocaat-generaal Eleanor Sharpston van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

Het advies van Sharpston weegt zwaar in de uiteindelijke beslissing van het Europese Hof.

”Dit ziet er heel goed uit”, zegt de Duitse veehouder Volker Schecke in reactie. Hij is een van de drie inwoners van de Duitse deelstaat Hessen die bezwaar maakten tegen de publicatie van de subsidies die zij hebben ontvangen. De kwestie is door de lokale rechter voorgelegd aan het Europese Hof van Justitie.

”Onze advocaat zegt dat we nog tot de herfst moeten wachten. Maar het ziet ernaar uit dat wij als boer straks toch dezelfde rechten op privacy hebben als andere burgers”, zegt Schecke.

De Europese Unie heeft in 2007 uit het oogpunt van transparantie de gegevens van Europese subsidies openbaar gemaakt, zodat per ontvanger kan worden bepaald hoe groot de toegekende subsidies zijn.

Sharpston zegt dat de openbaarmaking van de naam, de woonplaats (soms gecombineerd met de postcode) en het toegekende subsidiebedragen strijd is met regels die de persoonlijke levenssfeer van de Europese burger beschermen. De advocaat-generaal is niet per se tegen openbaarmaking van de subsidiebedragen, maar volgens haar zijn er mogelijkheden om dat te doen met behoud van de bescherming van de privacy.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.