Home

Achtergrond 6 reacties

Op vakantie met Kanniet en Wilniet

Iets niet kunnen is vaak hetzelfde als iets niet willen. Geldt dat ook voor de boerenvakantie?

Voor ons burgers is het simpel. Je weet een jaar van tevoren wanneer je vakantie hebt en die weken ben je dan dus ook echt vrij. Je schakelt de telefoon door, zet de mail op automatisch beantwoorden en dat is het wel zo ongeveer. Voor boeren ligt het een stuk lastiger. Of toch niet?

Ooit was ik bij een grote pluimveehouder die ook ruim van tevoren opschreef wanneer hij er even tussenuit wilde. Vervolgens hield hij er rekening mee door net die twee weken geen kippen in de schuur te hebben. Twee weken vrijwillige leegstand dus. Goed, hij derfde inkomsten maar daar zat hij niet mee. Het was volgens hem een kwestie van keuzes maken en prioriteiten stellen.

Er zijn meer boeren die er zo over denken. Een melkveehouder had een tip: hij zorgde dat er in zijn vakantieweken niet gekuild hoefde te worden. Voor vertrek had hij het gras in de kuil. Misschien was het iets te vroeg gemaaid, maar het zat onder plastic en dat was een zorg minder. Ook zorgde hij dat in zijn vakantie de melker niet met een kalvende koe zat. Hoe? Door te schuiven met het inseminatiemoment. Inderdaad, soms liet hij een koe bewust drie weken lopen. Kostte geld, ja. Maar niet alles draait om geld, was zijn stelling. Er is ook nog zoiets als plezier hebben in het leven.

Dat is zo. Toch zijn er ook boeren die het niet voor elkaar krijgen om even de boel de boel te laten. Ze kunnen plannen wat ze willen, het geld is er gewoon niet. Zeggen ze. Zou dat echt zo zijn? Je kunt voor weinig geld een weekje op een sobere camping staan. Zou elke boer die zegt dat hij niet op vakantie kán, niet eigenlijk bedoelen dat hij liever niet wil? Gewoon omdat hij het thuis het allerfijnst vindt én omdat hij het bedrijf eigenlijk aan niemand anders toevertrouwd?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Als een melkveehouder niet op het juiste moment insemineerd of het gras maaid of iets dergelijks dan is hij dief van zijn eigen portomonee. Iedere melkveehouder kan op vakantie. Maar als die bewust zijn resultaten verminderd dan krijgt hij vanzelf vakantie. Het probleem zit hem niet in een goedkope camping of een vijf sterren hotel. Iedere Nederlandse melkveehouder is toch miljonair. Het zit hem in ondernemers kwaliteiten en dure personeels kosten. Als je als melkveehouder een week weg wel dan kost een mannetje AB al snel 27,50 euro. En dan heb je er meestal ook nog 2 voor nodig (80 uur). Voor dat geld kan ik lux op vakantie en met een grote familie kun je hiermee ook hele leuke dingen doen. Maar grote goede bedrijven zitten niet met dat probleem. Die regelen dat met eigen personeel en draaien dan dus normaal door. En dan kost een vakantie niet veel.

 • no-profile-image

  gelukkige veehouder

  Iedere boer kan gerust 2 weken op vakantie in de zomer. Dit kost inderdaad geld (AB, tochtige koeien even overslaan, kuil niet op het juiste moment in de bult etc.) Maar als je partner bij je weg loopt omdat je zelf zo stoer was om nooit even een keer tot rust te komen in de zomer kost dat nog veel meer. Mijn vrouw en kinderen zijn me zoveel waard, dit is niet in geld uit te drukken!

 • no-profile-image

  down under

  Het is vaak niet meer dan: niet willen! Wat als je je been breekt of nog erger een paar weken in het ziekenhuis komt door een ongeval of ziekte? De wereld draait door is mijn credo als men mij vraagt hoe ik de zaken regel als ik op vakantie ga.

 • no-profile-image

  boerin

  Melkveehouder elders. Hoe kun je zo liegen. Een boer MET personeel is even duur uit als een boer zonder personeel. Alle vervangende uren moeten betaald worden of dacht je dat een boer met personeel in lui-lekkerland leeft.

 • no-profile-image

  jonge

  @down under....ooit gehoord van het ziektetarief van de AB? zeker niet maar met ziekte werken ze voor een habbekrats... en dus niet zoals bij vakantie want dan betaal je 29 euri's.

  @magreet, als je een vast inkomen hebt kun je makkelijk lullen maar niet iedereen heeft een melkveebedrijf en trekt zo duizende euro's subsidie per jaar .....daar kun je idd. lekker van op vakantie

 • no-profile-image

  De boerderij is 1 groot vakantieparadijs

  1 week op vakantie in Nederland kost me geen € 500. En dan gaan we met vijf personen. En dan heb ik geen agrarisch bedrijf. Had ik dat wel, dan willen de kinderen niet eens mee. Die houden niet van in de auto zitten. Laat staan vliegen. Ze vervelen zich dan te pletter. Naar het buitenland op vakantie? Hoe lang rijden is dat? Veel te lang, nee laten we maar naar de camping gaan zoals vorig jaar. Als ze de heuvels van Limburg zien, zeggen ze het gevoel al te hebben dat ze op vakantie zijn. Ze blijven het liefst op de camping. En een toertje maken om iets te bezichtigen? Moet dat nu pa? Het is hier veel leuker op de camping. Ja, een camping op de boerderij.
  Vele ouders gaan hun eigen vakantie idealen na. En de kinderen volgen gedwee, maar zijn oervervelend door al dat moeten. Nee, draai het om. Wat vinden de kinderen leuk? Doe dat en dan heb je zelf een rustige vakantie. En dan maakt het niet uit of het een vakantie rund um Hause is of elders.
  Ben wel heel erg blij, dat ze blij zijn met een vakantie op de boerderij. Ze staan dan veel dichter bij de natuur, waar de mens een onderdeel van is. Maar dat laatste zijn velen in de huidige maatschappij vergeten.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.