Home

Achtergrond

Ook Paars-plus mislukt

Na de mislukte poging een rechts kabinet te vormen zijn dinsdag ook de gesprekken over Paars-plus gestrand.

VVD-leider Mark Rutte concludeerde nadat anderhalve dag de mogelijkheden verkend waren dat onderhandelingen over een regeerakkoord met PvdA, D66 en GroenLinks geen zin hebben.

"Er is over een heel breed scala aan onderwerpen gesproken, maar wij hebben de conclusie getrokken dat er geen perspectief is voor onderhandelingen'', zei Rutte na een nieuw gesprek bij informateur Uri Rosenthal. De VVD-leider benadrukte dat in de verkiezingscampagne de grote verschillen, met name op financieel-economisch terrein, tussen zijn partij en de PvdA al duidelijk waren geworden.

Hoe het nu verder moet, liet Rutte in het midden. Hij laat dat over aan de informateur. Van Rutte is bekend dat hij na het mislukken van een rechts kabinet het liefst een regering gaat vormen met PvdA en CDA, eventueel aangevuld met D66.

PvdA-leider Job Cohen liet eerder al weten daar niets in te zien en bekrachtigde dat dinsdagmiddag nog eens. "Ik ben niet bereid daarover te onderhandelen.'' Volgens hem maken van die combinatie twee verliezende partijen uit en is er zo geen sprake van een goede uitleg van de verkiezingsuitslag.

Cohen toonde zich net als de leiders Alexander Pechtold (D66) en Femke Halsema (GroenLinks) zeer teleurgesteld in de opstelling van de VVD. De verklaarde voorstanders van Paars-plus zeiden voldoende mogelijkheden te zien om door te praten. Over op welke terreinen het is vastgelopen, liet geen van de partijen zich uit. Ook Cohen, Pechtold en Halsema verwezen voor het vervolg van de kabinetsformatie naar informateur Rosenthal.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.