Home

Achtergrond

Onderzoek nieuw veilsysteem

Een haalbaarheidsstudie moet aantonen of er voldoende draagvlak is voor een nieuw afzetsysteem via digitaal veilen.

Dat adviseert het Productschap Tuinbouw op een financieringsverzoek van telersvereniging Best of Four. Dit project draagt de naam 'heldere handel', maar moet ook duidelijk aantonen of het draagvlak in de sector voldoende is. Er lijkt een tweedeling onder telersverenigingen over de noodzaak van zo’n systeem. Voorstanders zijn ondermeer ZLTO, Rabobank, Best Growers Benelux, Versdirect.nl en Komosa, maar andere partijen voelen niets voor het herintroduceren van de klok. De partijen achter het projectvoorstel houden rekening met tegenwerking van deze grote partijen. Zij zouden angst hebben de regie te verliezen.

Uit de aanvraagdocumenten blijkt dat Best of Four kiest voor een virtuele handelsplaats meer meerdere verkoopsystemen, waarvan een afslagmodel één van de modellen is. Overigens willen ZLTO en Rabobank in deze fase niet investeren in het onderzoek. Wel brengen telers zelf ruim 70.000 euro in voor het onderzoek. De sectorcommissie Groenten en Fruit moeten volgende week besluiten over een financieringsverzoek van 65.000 euro.

Uit de stukken blijkt verder dat de initiatiefnemers mikken op een invoeringstermijn van vijf jaar en alle glas-, en vollegrondsgroente en fruit onder het model willen brengen. Met zo’n verkoopsysteem kan de afzetstructuur vernieuwd worden naar model van grote fabrikanten als Coca Cola en Unilever. Grote winkelketens zijn al gewend om met deze bedrijven op een digitaal verkoopsysteem te handelen. Een dergelijk systeem moet een einde maken aan het model waarbij telers volumes bij handelsbedrijven naar binnen schuiven en vervolgens afwachten wat er gebeurt.

Of registreer je om te kunnen reageren.