Home

Achtergrond 405 x bekeken

Onderzoek effectiviteit groenbemesters

Zaaizaadbedrijf Limagrain begint een oriënterend onderzoek naar de effectiviteit van een groot aantal verschillende groenbemestingsgewassen, samen met groenbemestersveredelaar Joordens en coöperatie CZAV.

Diverse rassen bladrammenas, gele mosterd, Italiaans raaigras en tagetes, maar ook zwarte braak worden naast elkaar beproefd en onderling vergeleken. De toepassingen worden beoordeeld op eigenschappen als structuurverbetering, het vasthouden van stikstof en de afname van schadelijke aaltjes en schimmels.

"Er wordt heel veel geclaimd wat betreft de werking van groenbemesters", geeft Vincent Coolbergen, productmanager akkerbouw bij Limagrain, de aanleiding voor het onderzoek weer. "Dat zien we om ons heen in de markt. We hebben daar onze vraagtekens bij. Omdat wij ook de wijsheid niet in pacht hebben, gaan we dit onderzoeken."

Coolbergen denkt dat er nog een slag te slaan is in het gebruik van groenbemesters. "Voor sommige telers is het vijf voor twaalf op het gebied van aaltjesproblematiek. Zo wordt er soms niet genoeg gekeken naar de resistenties die in de groenbemesters zitten." De proef wordt volgende week op een akkerbouwbedrijf in Steenbergen op een praktijkperceel aangelegd. In 2011 worden verschillende (volg)gewassen op het perceel geteeld, zodat de invloed van de diverse groenbemesters op de bodemgesteldheid en het volggewas nader kan worden geanalyseerd. "We beoordelen via steekproefsgewijze monstername en visueel."

In deze proef wordt ook het principe van biofumigatie onderzocht. Dit is een innovatieve vorm van groenbemesters fijnhakselen, onderwerken en narollen. Hierbij ontstaat een chemische verbinding die aaltjes en schimmels bestrijdt. Aangezien biofumigatie nog in de kinderschoenen staat, onderwerpt Limagrain en haar partners dit aan een uitgebreide praktijkproef. "Er wordt zoveel over geroepen, maar er is heel weinig over bekend."

Of registreer je om te kunnen reageren.