Home

Achtergrond

Omgevingsvergunning pas 1 oktober ingevoerd

De omgevingsvergunning wordt niet op 1 juli, maar pas op 1 oktober ingevoerd. Dat heeft minister Tineke Huizinga (Vrom) besloten in overleg met de provincies, gemeenten en waterschappen.

De invoering is verder uitgesteld om gemeenten en andere overheden meer tijd te geven hun computersystemen aan te sluiten op de software-programma’s die zijn ontwikkeld voor de omgevingsvergunning, licht een Vrom-woordvoerder toe. De Vereniging Nederlandse Gemeenten had om die reden eerder aangedrongen op uitstel tot 1 oktober.

De nieuwe software is de afgelopen maanden uitgebreid getest en werkt goed, zegt de woordvoerder. “Maar overheden hebben meer tijd nodig om de zaak in te regelen. En de vakantieperiode komt er al weer aan. We willen een zorgvuldige, verantwoorde invoering.”

In het verleden is de invoering van de omgevingsvergunning meermalen uitgesteld. “Maar toen was de behandeling van de wet nog niet afgerond, en de ICT nog niet op orde. Zaken die de boel toen vertraagden zijn nu allemaal klaar, 1 oktober is dus definitief”, aldus de woordvoerder. Minister Huizinga bereidt het invoeringsbesluit nu voor. Dat zal op korte termijn in het kabinet worden besproken, waarna het rechtskracht kan krijgen.

De omgevingsvergunning bundelt een groot aantal huidige vergunningen op het gebied van bouwen en slopen; milieu, natuur en water. De ene vergunning kan binnenkort diigitaal worden aangevraagd. Dit alles moet de vergunningverlening vereenvoudigen en versnellen. Daarnaast wordt een flinke kostenbesparing beoogd, van ruim 105 miljoen euro voor bedrijven en 26,5 miljoen euro voor burgers op jaarbasis.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.