Home

Achtergrond 203 x bekeken

Obama roept McChrystal ter verantwoording

De Amerikaanse topcommandant in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal, heeft zich de woede van president Barack Obama op de hals gehaald.

De militair moet woensdag in Washington op het matje komen om uitleg te geven over kritische uitspraken over de Amerikaanse regering.

In het vraaggesprek met het blad Rolling Stone zegt McChrystal zich verraden te voelen door de Amerikaanse ambassadeur Karl Eikenberry in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Eikenberry plaatste twijfels bij een verzoek van McChrystal om extra militairen naar Afghanistan te sturen.

Verder liet een naaste medewerker van McChrystal weten dat de generaal ,,behoorlijk teleurgesteld'' was na een gesprek met Obama in het Witte Huis. Het was niet meer dan een tien minuten durende fotomogelijkheid, zei de medewerker. Tijdens een overleg op het Pentagon vond McChrystal de president ,,onaangenaam en intimiderend''. Ook over vicepresident Joe Biden is hij weinig vleiend.

Obama is woedend over het artikel, aldus een ingewijde in het Witte Huis tegen The New York Times. Hij zou vooral boos zijn over de suggestie dat hij na zijn aantreden ongeïnteresseerd en onvoorbereid zou zijn op het dossier-Afghanistan.

McChrystal probeerde dinsdag de schade al te beperken door zijn excuses aan te bieden. "Het was fout en toont een gebrek aan inzicht. Het had nooit mogen gebeuren.'' Hij benadrukte enorm veel respect voor president Obama en zijn nationaal veiligheidsteam te hebben. Een media-adviseur van McChrystal nam dinsdag ontslag in verband met de kwestie.

De hoogste Amerikaanse militair, admiraal Mike Mullen, zei ,,diep teleurgesteld'' te zijn over de opmerking van zijn bevelhebber in Kabul. De NAVO reageerde gematigder. "Het artikel is nogal ongelukkig, maar het is slechts een artikel'', aldus een woordvoerder.

Ambassadeur Eikenberry liet in een reactie weten geen moeite te hebben om met McChrystal samen te werken. "Ambassadeur Eikenberry en generaal McChrystal zijn beiden volledig toegewijd aan de strategie van de president en zullen blijven samenwerken als civiel-militair team om die strategie uit te voeren'', aldus een woordvoerster van de ambassade.

McChrystal is sinds vorig jaar de bevelhebber van de buitenlandse troepen in Afghanistan. Hij wil met 30.000 extra militairen het tij keren in Afghanistan. Hij hoopt dat in Afghanistan hetzelfde gebeurt als in Irak, waar mede dankzij extra militaire inzet het geweld langzaam maar zeker afnam.

Maar volgens waarnemers is er wel degelijk een strategisch verschil van inzicht tussen McChrystal en het Witte Huis. Zo zou de generaal zich verzetten tegen het voornemen van Obama om al medio volgend jaar te beginnen met de terugtrekking van militairen uit Afghanistan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.