Home

Achtergrond

Negen hectare gras per uur

Melkveehouder Wim van den Brink (gehurkt) voorziet Ulbe Noordenbos van het gelijknamige loonbedrijf uit het Groningse Overschild van een kop koffie.

Noordenbos maait met een triplemaaier, een driedelige maaier, 38 hectare gras voor de kuil van de melkveehouder. "Het is zeker geen dikke snee. Het is te droog en te koud geweest. maar het gras moet er echt af, want het schiet in de aar", zegt Noordenbos. De loonwerker gebruikt een negen meter brede maaier, waarmee hij acht tot negen hectare gras per uur kan maaien. Foto Koos van der Spek

Onderzoeksinstituut PPO-WUR demonstreerde vandaag op de Biologische Velddag in Lelystad de Robovator. De machine wiedt het onkruid ook in de rij, zegt onderzoeker Pieter Bleeker. "Telers hebben er veel belangstelling voor, ook al kost de machine ruim 40.000 euro. Een camera herkent de plant. Twee messen wieden in de rij tussen de planten. De machine werkt erg goed bij geplante gewassen, zoals sla. In de toekomst zal het ook vast beter werken bij gezaaide gewassen, zoals bieten." Foto AxiPress

Biologische melkveehouder Chris Bomers uit Groenlo wiedt onkruid in zijn maisperceel met behulp van een negen meter brede wiedeg. Het perceel is door de droogte goed te berijden, "Wel moet ik langzaam rijden om de maisplanten niet te beschadigen", vertelt Bomers. Hij heeft de mais eind mei gezaaid. "De maisplanten zijn nu zo’n 15 centimeter hoog." Tot nu toe is het tekort aan regen volgens de Gelderse veehouder geen probleem maar al te lang moet het niet meer ­duren. Foto Frans Ypma

Akkerbouwer André Jurrius verbouwt lupine voor de Vegetarische Slager, een initiatief van Jaap Korteweg. Korteweg begint deze zomer met de verkoop van plantaardige diervriendelijke delicatessen via internet. Na de zomer hoopt hij een echte winkel te openen in Den Haag. De producten die hij verkoopt worden gemaakt op basis van lupine en soja. Volgens Korteweg hebben ze een echte goede 'bite' door toepassing van een nieuw procédé. Daardoor zouden de producten een goed alternatief zijn voor vlees. Foto VidiPhoto

Onder begeleiding van professionele instructeurs rijden en glijden agrariërs met auto’s over een met modder besmeurd parcours. Een drietal Zeeuwse loonbedrijven gaven boeren gisteren tijdens de open dag van coöperatie CZAV en boerderij De Rusthoeve een demonstratie. De campagne wordt georganiseerd door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland. Witlofteler Willem Wisse (in de auto) heeft het gevaar van modder op de weg ervaren. ”Je slipt veel sneller dan je denkt, modder is gladder dan sneeuw.”Foto Anton Dingemanse

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.