Home

Achtergrond 2 reacties

Neerslagtekort loopt komende weken in rap tempo op

Het neerslagtekort in Nederland loopt in hoog tempo op, verwacht het KNMI.

De voorspellingen laten zien dat het tekort de komende weken op of boven het gemiddelde van de 5 procent droogste jaren uitkomt.
Het neerslagtekort is nog niet zo groot en zo langdurig als de droogste zomer van 1976. Dat jaar kende eind juni een tekort van zo’n 200 millimeter en dat liep op tot meer dan 300 millimeter in augustus en september. Nu ligt het verwachte vijftiendaagse tekort op ongeveer 177 millimeter.

De neerslag is niet gelijkelijk verdeeld over Nederland. Midden-Limburg, Oost- en Zuidwest-Brabant en Zeeland horen net als de stroken vlak langs de kust tot de gebieden met de minste neerslag (zie kaart hieronder). Friesland, Groningen en Drenthe en delen van Overijssel, Gelderland en Flevoland hebben relatief het kleinste tekort. Maar in geen enkel deel van het land is sprake van genoeg neerslag.

Gevolg van de droogte is vergeling van de gewassen, waardoor de groei tot stilstand komt. Tot nu toe zijn de gewassen nog in staat zich te herstellen van de droogte. Beregenen wordt op sommige plekken ook een probleem. Zuidelijke waterschappen Peel en Maasvallei en De Dommel hebben de onttrekking van oppervlaktewater uit beken en sloten al verboden.

In het waterschap De Dommel geldt het onttrekkingsverbod voor een groot deel van het stroomgebied. Het is nog wel toegestaan om vee te drenken vanuit sloten of branden te blussen met oppervlaktewater. Waterschap Peel en Maasvallei maakt een uitzondering voor gevoelige teelten.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    egbert

    Ik zie geen kaartje over neerslag tekort onder het bericht terwijl dat wel in de tekst vermeld staat

  • no-profile-image

    jonge

    Wat gek zeg.....zag net staan dat het volgens LTO niet droog is.....wie heeft er nou meer verstand van LTO of KNMI.......

Of registreer je om te kunnen reageren.