Home

Achtergrond 207 x bekeken

Nederlandse economie groeit harder dan gedacht

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,6 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit een tweede raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De raming valt 0,5 procentpunt hoger uit dan bij de eerste berekening van het CBS.

Het verschil zit in een sterkere groei in de grondstoffensector, bij de financiële instellingen en de overheid. Ook valt de bouwproductie iets hoger uit dan verwacht, aldus het CBS. Daardoor is de krimp in deze sector iets lager dan eerder geraamd. Aan de bestedingskant is de krimp in investeringen iets kleiner.

Bij de eerste raming in mei sprak het CBS nog van een ”erg broos” economisch herstel met een aanhoudend verlies aan banen. Ook bij de tweede raming is er nog steeds sprake van een afname van de werkgelegenheid met 156.000 banen in vergelijking met een jaar eerder. Het aantal verloren banen is groter dan bij de eerste raming. Toen ging het CBS uit van 145.000 banen minder.

Ten opzichte van het vierde kwartaal in 2009 groeide de economie in het eerste kwartaal met 0,3 procent. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan in de eerste raming.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.