Home

Achtergrond 196 x bekeken

Nederland tegen plan voor nieuwe walvisjacht

Demissionair minister Tineke Huizinga (Milieu) heeft in Luxemburg heeft zich vandaag bij EU-beraad verzet tegen een Deens pleidooi om de commerciële walvisvangst na 24 jaar weer toe te staan.

Ook Duitsland en Engeland kwamen in het geweer tegen de Deense minister. Aanleiding is een vergadering van een wereldwijd comité over walvisvangst (IWC) in Marokko op 21 juni. Op tafel ligt daar een voorstel van IJsland, Japan en Noorwegen om de walvisjacht legaal te heropenen. Vooral Japan vangt nu al veel walvissen, maar onder het mom van wetenschappelijk onderzoek.

De Europese Unie heeft nog geen standpunt ingenomen. Denemarken en andere Scandinavische landen vroegen hun EU-collega's vrijdag om de heropening van de jacht te steunen. Maar minister Huizinga en de meeste van haar collega's voelen daar niets voor, zo bleek bij het overleg. Huizinga bepleit wel dat de EU-landen snel een gemeenschappelijk standpunt formuleren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.