Home

Achtergrond 232 x bekeken

Nederland besluit definitief voor procedure tegen Canada

Nederlandse exporteurs starten een procedure tegen de Canadese douane-autoriteiten.

Een pas ingestelde importheffing van 95 procent op Nederlandse paprika’s is volgens exporteurs verenigd in brancheorganisatie Frugi-Venta oneerlijk.

Vorig jaar exporteerde Nederland circa 5,5 miljoen paprika’s naar de Canadese markt. Met name de oranje paprika was een gewild product. Hiervan ging 1,5 miljoen kilo naar Canada, tegen 904.000 kilo in 2008. Vanwege de waardedaling van de dollar in de laatste jaren gaat vrijwel alleen nog het Nederlandse topsegment de oceaan over.

Canadese douane-autoriteiten stelden vorige week een strenge importheffing van 95 procent op Nederlandse paprika’s in, omdat Nederland in 2009 onder de eigen kostprijs heeft afgezet in Canada. Daarmee zouden lokale telers zijn geschaad. Volgens handelsregels is verkopen onder kostprijs op derde markten, 'dumping', niet toegestaan.

Beleidsmedewerker Inge Ribbens overlegde via een teleconferentie met betrokken exporteurs. "De handel ligt nu volledig dood. Nederland is een afzetmarkt kwijt en dat moeten we aanvechten." Ribbens erkent dat Nederland onder de kostprijs heeft verkocht in Canada.

Of registreer je om te kunnen reageren.