Home

Achtergrond 21 reacties

'Nauwelijks behoud werk bij koop Weyl door Vion'

Bij een definitieve overname van Weyl door Vion blijft er bijna niets over van de oorspronkelijke werkgelegenheid.

Dit zegt FNV-bestuurder John Klijn naar aanleiding van signalen die hij krijgt van het personeel.

"Ik hoor dat er wordt gedacht aan slechts 50 man vast personeel en 100 flexibele krachten. Dat is een totale anticlimax vergeleken bij wat eerst werd gesuggereerd door de curator. Die wilde zo veel mogelijk werkgelegenheid behouden, maar hij kijkt er niet naar," aldus Klijn.

Met curator Daniëls is geen contact meer te krijgen. De FNV heeft ook geen reactie ontvangen op een aangetekende brief. Klijn meent dat, gekeken naar de werkgelegenheid, het voorstel van het Deens Skare het beste was geweest. "Dat wilde verder met 75 procent van het personeel, hebben ze bevestigd tegenover ons."

Vion stelt dat het nooit garanties heeft gegeven voor behoud van aantallen personeel bij een eventuele overname. "We hebben gezegd dat, zou het tot een overname komen, we op kleine schaal willen beginnen, rekening houdend met de aanvoer en de verkopen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  grensboer

  Niks mis mee Jan. We hebben tegenwoordig 1 Europa zoals je weet. Zowel de vlees- als de arbeidsmarkt houdt niet op bij de grens.

 • no-profile-image

  Nuchter

  The power of Money

 • no-profile-image

  geen boer

  ik heb het al eerder gezegd, volgens mij is van dat hele zooitje bij Weyl geen chocola meer te maken. Er zal vast een klant of onderdeeltje bij zitten dat menigeen wel past voor een habbekrats, maar het grote geheel is reddeloos verloren en wordt ook niet voortgezet, door niemand. Daar vraagt de markt gewoon niet om. We horen voortdurend ach en wee over de werknemers, maar zij zijn tenminste betaald voor hun diensten, in tegenstelling tot de vele toeleveranciers!

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Katja meid, als jij Van Achteren nou eens onverhoeds jouw voorkant liet zien? Want jij vertelde me onlangs dat ook jij vaak met lange betalingstermijnen te kampen hebt!

 • no-profile-image

  Jacob de Vor

  FNV is uitgesproken tegenstander van intensieve veehouderij. Dan nou ook niet zitten janken.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Grensboer, dus jij vind het normaal dat onze eigen mensen eruit zijn gesmeten en niet meer aan de bak komen en dat zulke bedrijven stinkgoedkope buitenlanders dat werk laten doen? Ik hoop niet voor jou dat je ooit zonder werk komt te zitten, zoals inmiddels tienduizenden landgenoten. Dankzij die klote EU!

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Ga eens kijken op de parkeerplaatsen bij VION-slachterijen. Er staan vooral Poolse en Hongaarse kentekens. En Duitse. Van vlak over de grens goedkoper wonende Polen en Hongaren! Autochtone werkgelegenheid? Me hoela!

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Volgens mij zijn er nauwelijks autochtonen die in een slachterij willen werken. Ik ben blij met buitenlandse werknemers, anders werd het vee niet geslacht, de kadavers niet verwerkt, de asperges niet gestoken, etc.

 • no-profile-image

  geen boer

  @ Jan, wat grensboer ervan vindt weet ik niet maar inderdaad, wanneer er mensen zijn die hetzelfde werk beter en/of voor minder geld willen doen, ja, dan vind ik dat normaal. Waarom niet?

 • no-profile-image

  analist

  Het is logisch dat wanneer Vion Weyl overneemt er veel arbeidsplaatsen in
  Enschede of in Tilburg verdwijnen. Er is een overcapaciteit en geen enkele ondernemer zal deze in stand willen houden. Overigens waren zowel de curator als de staf van Weyl vanaf het begin niet gecharmeerd van een overname door Vion. Weyl is door ingrijpen van de bank failliet gegaan, juist toen het beter ging met het bedrijf. Het lijkt erop dat krachten achter de schermen (lees VION = BANK) zich zorgen begonnen te maken, iedereen dacht Weyl kiept vanzelf wel om. Nu het beter ging met het bedrijf en ze bleven concurreren heeft men op deze wijze ingegrepen. Het lijkt erop dat Vion hierop was voorbereid, daardoor kon Vion op zeer korte termijn het beste bod bij de curator doen. Een van de grootste leveranciers van Weyl zat binnen de kortste keren bij Waddenvlees, ook dit bedrijf heeft zeer nauwe banden met Vion. Alles met elkaar lijkt het op een vooropgezet spelletje.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Oké Geen Boer, dat kan natuurlijk niemand garanderen. Sterker nog: dankzij de EU lopen we juist extra veel kans om er straks allemaal knoerendhard op achteruit te gaan. Denk aan probleemlanden als Griekenland, Portugal, Spanje, Pri-baltica, Roemenië, Bulgarije, enzovoorts. Dat Poolse werknemers zich geen slaven voelen moge dan zo zijn, als zij zouden weten wat het uitzendburau voor hen vangt bij een bedrijf als, pak 'm beet, de VION, dan kwam dat wel anders te liggen denk ik!

 • no-profile-image

  warme bron

  Analist, je hebt kijk op het spelletje!

 • no-profile-image

  van achteren

  Vion voor,Vion achter,Curator voor of curator achter.De oorzaak van deze hele toestand ligt bij de directie van Weyl en niet bij toeleveranciers,afnemers,werknemers en eventuele overname kandidaten.
  Daarvoor was dit al te lang een tijdbom, met belachelijk lange betalingstermijnen.
  Jammer voor de werknemers en grote pech voor de toeleveranciers.

 • no-profile-image

  geen boer

  Hoi Jan, ik begrijp je punt. Maar de realiteit is dat landsgrenzen slechts een administratief karakter meer hebben. Economisch gezien maakt het, vooral de laatste 2 decennia, geen verschil meer. Die Polen voelen zich niet als slaven, zij zien hier kansen die ze thuis niet hebben. Aan de andere kant kopen nederlandse consumenten met evenveel gemak een goedkoper product van over de 'grens'. We kunnen geen muur optrekken bij Hazeldonk en Lobith, en wie zegt dat we hier in NL ons huidige welvaartniveau tot in eeuwigheid gegarandeerd handhaven?

 • no-profile-image

  katja van vooren

  Jan, hoe denk jij dat het komt te liggen? Wordt het wat met Van Achteren? Of zal ik me eens frontaal manifesteren? Ach weet je: ik houd het maar bij Opzij! Want Weyl ligt op zijn gat en Vion laat het lopen. Daar is toch geen moederkoek meer van te bakken?

 • no-profile-image

  analist

  van Achteren ik ben het niet helemaal met je eens. Natuurlijk was Weyl een tijdbom maar de schuld ligt zeker niet (alleen) bij de directie. Zoals je zelf schrijft; de betalingstermijnen waren belachelijk lang. Leveranciers die dit accepteren en toch bleven leveren zijn mede schuldig aan de grootte van dit debacle. Gezond denkende ondernemers zijn uitgeweken óf hebben marge gereserveerd om dit risico op te vangen. Het is dus zeker geen pech voor de toeleveranciers maar een geaccepteerd risico. Weyl hanteerde op het laatst een betaaltermijn van 10 weken (is ook 20 weken geweest.....), 10/52 = 20% van de jaaromzet. Een beetje handelaar/commissionair zorgt wel voor een marge van € 25,-. na aftrek van kosten, per koe. De gemiddelde koe heeft een waarde van € 500. Dit betekend dat de marge 25/500=5% van de omzet is. Nu wordt 20% van de jaaromzet niet uitbetaald. Dit betekend dus 4 jaar voor niets werken. Een gezonde onderneming kan dit aan. Weyl betaald al veel langer dan 4 jaar laat uit.
  De leverancier die dus nu als gevolg van dit faillissement in de problemen zit heeft niet goed op z'n toko gepast en heeft geen goed ondernemerschap getoond.

 • no-profile-image

  vrije ondernemer kalversector

  Dit is totaal geen verrassing!! Iedereen weet dat Vion (en VanDrie) er alleen maar op uit zijn om slachthaken te doen verdwijnen, om zo zelf een nog betere concurrentiepositie te verkrijgen. En werkgelegenheid handhaven interesseert ze ook niets. Het is alleen jammer dat deze curator daar ook weer ingetrapt is (of zou dat ook bewust van hem zijn......).

  Alleen erg spijtig voor het personeel van Weyl, dat graag verder wilde werken met hart voor de zaak.

 • no-profile-image

  boertje van buten

  Vion is ZLTO. Die willen op deze manier het imago van de boeren verbeteren zeker???

 • no-profile-image

  geen boer

  ach je hebt altijd complottheorieën die rond gaan zwerven. Natúúrlijk ligt de schuld 'gewoon' bij de directie. Puntje van aandacht voor ondernemers: het betrof hier de ABNAMRO en de Fortis die de stekker eruit trokken. Weet dat u bij deze banken financieel ietsje sterker in de schoenen dient te staan. Hun aandacht gaat vooral uit naar hun eigen overleven, úw belang roest momenteel aan hun aars. http://www.fd.nl/artikel/16426194/tegenvaller-ruim-euro-100-mln-abn

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Geen Boer, ik doe niet aan complottheorieën en Piet Wisse weet helemaal niet waarover hij het heeft. Er zijn zat Nederlandse mannen en vrouwen die in een slachterij zouden willen werken, asperges zouden willen steken, champignons, aardbeien, bessen, pruimen, appels of peren zouden willen plukken, maar die komen gewoon niet meer aan de bak. Want overal zitten er tegenwoordig uitzendbureaus die spotgoedkoop Oostblokpersoneel in de aanbieding hebben. Denk je dat VION veel mensen op de loonlijst heeft? Vergeet het maar. Dat gaat allemaal via zulke bureau's. Ik noem dat een modern soort slavernij. Made by the EU!

 • no-profile-image

  ex man

  zelfs je eigen collega's die in de or hebben gezeten verneuken je zolas rene beierink dat is nu duidelijk en let op mensen die er hebben gewerkt ik krijg gelijk want als vion het overneemt is meneer ingedekt

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.