Home

Achtergrond 358 x bekeken

NAO stopt definitief met notering industrieaardappelen

De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) stopt definitief met de notering voor industrieaardappelen binnen Hafpal, het gebied tussen Hamburg, Frankfurt, Parijs en Lehavre.

De notering buiten Hafpal blijft bestaan.

Een werkgroep van de NAO geeft dit advies aan de commissie Consumptieaardappelen van de NAO. Het is zeker dat de commissie dit advies opvolgt. Alle andere noteringen van de NAO blijven.

Volgens NAO-voorzitter Kees van Arendonk is het onvermijdelijk dat de notering voor industrieaardappelen binnen Hafpal wordt opgeheven. "In Nederland gaan bijna alle fritesaardappelen rechtstreeks van telers naar de industrie. De notering heeft zijn functie verloren. We hebben Eurex geadviseerd de NAO-notering in de berekening van de cash settlement te vervangen door het gemiddelde van de beursnoteringen van Goes en Emmeloord."

Meeuw de Bruijne, lid van de beurscommissie Goes, had al twijfels bij de NAO-notering. "De notering van de regionale beurzen was vaak gelijk of soms hoger dan gesorteerd product op de Rotterdamse beurs. De beurs Goes lijkt mij een goede vervanger voor de cash settlement."

Maas van den Heuvel, secretaris van de Landbouwbeurs Noord- en Centraal Nederland, vindt dat ook van de notering Emmeloord. "De notering is een goede betrouwbare afspiegeling van de aardappelmarkt."

Of registreer je om te kunnen reageren.