Home

Achtergrond 15 reacties

Mogelijke coalities op een rij

De verwachte uitslag, op basis van ruim 93 procent van de uitgebrachte stemmen geteld, levert hoe dan ook een buitengewoon ingewikkelde puzzel op bij de vorming van een kabinet.

PvdA, GroenLinks en D66 hebben eerder aangegeven niet met de PVV te willen regeren. De mogelijkheden tot een meerderheidscoalitie, met drie of vier partijen, op een rij:

VVD+PVDA+CDA: 82 zetels

VVD+PVDA+D66+GROENLINKS: 81 zetels

VVD+CDA+SP+D66: 77 zetels

VVD+CDA+SP+GROENLINKS: 77 zetels

VVD+PVV+CDA: 76 zetels

VVD+PVDA+SP: 76 zetels

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Spotvogel, Die Poolse sloebers zijn wel de enige in Europa die jaar op jaar economische groei laten zien. Door de vele handel die Nederland met onder ander Polen voert is Polen dus een investering die zich terug verdient in tegenstelling tot bijvoorbeeld Griekenland en Portugal waar de EU nooit rijker van zal worden. Roemenie is net zo´n land als Polen. Ze zijn anders als wij maar de ambitie druipt er van af in deze landen. Het is goed dat Nederland liberaler wordt en dat misschien de minimum lonen gaan dalen. Die Polen komen over 5 jaar echt niet meer naar Nederland om te werken dus wie moeten het werk dan opknappen? Juist wij zelf. Dit zou op dit moment niet mogelijk zijn omdat Nederlanders met deze zorgstaat veel te verwend zijn. Trouwens...Hoe had de tuinbouwsector zonder Polen kunnen overleven de afgelopen jaren? Of had jij liever gewild dat deze Sector zou verdwijnen uit Nederland?

 • no-profile-image

  van de kamp

  volgens mij is er nog een variant
  pvda-cda-sp-d66of gl. de voormannen van de cda en de pvda zijn gewisseld dus kans op verbeterde verhoudingen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ahum spotvogel, Rob Oudkerk al vergeten? En moet je dan trots zijn op Cohen, die al is begonnen met afgeven op Wilders nu deze de AOW niet langer als breekpunt heeft aangemerkt waardoor dit argument om hem buiten de coalitie te houden door Wilders heel slim gepareerd is? Wat zijn het toch angsthazen en draaikonten bij de PvdA.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Hans, ik zou het werkelijk niet weten, want zoals ik al schreef heb ik niks met de PvdA. Maar volgens mij is het geld dat er als zogenaamde lening door bankmannetje Bos aan ABN/Amro, Fortis en ING is verstrekt, gewoon verloren voor de schatkist. Dat zien we nooit meer terug. Maar Wouter Bos was niet de eerste PvdA-er die ons land financieel schade berokkende. Denk aan Tineke NetelenBos met de Betuwelijn. 25 miljard naar de kloten! En denk aan Wim Duisenberg die ons de euro door de strot duwde en daarmee de grootste roof aller tijden pleegde. Uit ieders portemonnee. Ten faveure van bankiers en grootindustrieëlen. Want jij en ik zijn daar geen sou beter van geworden. Beste Kweker, linkse partijen sluiten Wilders uit omdat zij niet geconfronteerd willen worden met de uitwassen van hun eigen kortzichtige immigratiebeleid. Natuurlijk zijn in grote delen van ons land de dorpen en stedelijke gebieden tot multiculturele smeltkroezen verworden, waar geen weldenkende Nederlander (vr/m) om gevraagd heeft of schuld aan draagt. Die immigratie was vanaf de jaren '60 een gevolg van het oogkleppenbeleid van VVD (goedkoop en onmondig werkvolk) en PvdA - PSP- PPR-SP, Groen Links, CDA etc. met als motto: iedereen moest welkom zijn en van onze welvaart kunnen profiteren. Het kon niet uitblijven dat dit tot sociale en culturele ontwrichting van de samenleving zou gaan leiden en zowel Fortuyn als Wilders zijn logische gevolgen van de onvrede die dat teweeg bracht.Zij brachten/brengen onwelkome boodschappen en die negeert men liever dan ernaar te luisteren en constructief naar oplossingen te zoeken. Maar nogmaals: het is niet alleen de schuld van links, want rechts zocht en zoekt voortdurend goedkoop werkvolk en nu zijn dat de sloebers uit Polen, Baltische Staten, Roemenië enz. Die dragen geen hoofddoekjes, maar veroorzaken nu al meer ellende dan de moslims! door de golf van excessieve roof en diefstal en door oneerlijke concurrentie op de toch al krappe arbeidsmarkt!

 • no-profile-image

  geen boer

  tsja VVD-PVV-CDA doet het meest recht aan de kiezerswens voor een kabinet over rechts, maar de personele onbetrouwbaarheid van de PVV maakt de meerderheid van 1 zetel uiterst hachelijk. Hero Brinkman is één van de randdebielen die de afgelopen weken al keurig aangaf dat een herhaling van het LPF debacle levensgroot aanwezig is. Je moet er toch niet aan denken dat Geert hem of een Dion Graus werkelijk beloont met een regeringspost, alleen al om ze binnenboord te houden ter behoud van de meerderheid? Geert lijkt wel voor rede vatbaar, het probleem zijn zoals ik al eerder opmerkte die klaplopers van de vijfde garnituur. Maar ja die bezetten ook een zetel en zullen er koste wat het kost aan vasthouden!

 • no-profile-image

  spotvogel

  "Exact", vanwaar toch die domme haat tegen de PvdA? Want de ritselende sjoemelaars en draaikonten zitten immers al sinds jaar en dag bij het CDA. Die bermbom waarover jij rept lag trouwens in een land waar wij helemaal niks te zoeken hebben. Je bent ook al vergeten dat het CDA onze natie zonder enige inspraak van de bevolking in een onwettige oorlog heeft verstrikt. En ook, dat ondanks de penibele financiele staatskassituatie het CDA coute que coute vast wilde houden aan de peperdure JSF. En nog veel meer. Ach ja: het is altijd makkelijk om mensen en partijen die zich aan afspraken en toezeggingen houden, te verguizen. En nu de confessionele kruik gebarsten is, hebben anderen het gedaan. Ga je schamen. Nét als Jack de Vries, die in het geniep en buitenechtelijk onfatsoen doet met zijn adjudante!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ik heb absoluut niks met de PvdA melkveehouder. En ik ben Rob Oudkerk heus niet vergeten. Kamerlid/Kinderarts die heroinehoertjes oppikt. Evenmin Paul Depla, Nijmeegs wethouder die rotzooit in fietsenstallingen. Zelfs niet Bram Peper, die als rood magistraat het bed deelde met Liberale Neelie. Maar Jack de Vries sublimeerde dit alles door met een functioneel ondergeschikte te gaan rotzooien terwijl hij thuis vrouw en kinderen heeft. Zou wat mij betreft ook nog kunnen, als hij niet zelf met moralistische fatsoenspraatjes was gekomen! Wie zonder zonden is.......!

 • no-profile-image

  hans

  Spotvogel hoe zit het met de overgenomen banken door Woutertje bos wat heeft dit wel niet gekost over crisis gesproken. Gegroet

 • no-profile-image

  exact

  Spotvogel, ik voel geen domme haat tegen de PvdA. Wees eerlijk, als je CDAer was, zou jij nog eens een huwelijk aangaan met het bewezen onbetrouwbare PvdA? In een coalitie stappen met linkse partijen, die je dag in, dag uit belachelijk hebben gemaakt en publiekelijk jarenlang als pispaal hebben gebruikt? Dit op een manier die ook u niet vreemd is. Het is zo simpel om mensen persoonlijk af te branden. Persoonlijk vond ik die Oudkerk niet zo'n verkeerde, maar ook Jack de Vries niet. Het blijken mensen van vlees en bloed, met zwakheden waardoor ze dingen doen, die uit hoofde van hun functie niet zou mogen. Nou en? Hij die zonder zonde is, werpe de eerste steen. Je hoeft niet bijbels te zijn om daar de waarheid van in te zien. Het CDA mag zich geflikt voelen en heeft het volste recht om een slijmerige hand van links te weigeren. Zeker na het zetelverlies van woensdag lijkt het me beter dat CDA zich overal afzijdig van houdt. Maar ik vermoed dat zowel links als rechts straks met een huichelachtig vredehandje vraagt of ze weer willen meespelen.

 • no-profile-image

  kweker

  Spotvogel, kan jij mij uitleggen, waarom al die linkse partijen bij voorbaat met Wilders al doen, wat ze juist hem doen, namelijk hem uitsluiten. Ik vraag het jo, want ik heb hier nog niemand een antwoord op horen gevn, en ik de indruk heb dat jij de man ben waar Nederland zo op zit te wachten.

 • no-profile-image

  exact

  van de kamp, ik zou het werkelijk idioot van het CDA vinden als ze binnen een jaar weer in zee gingen met die PvdA kliek. Daar helpt geen Cohen aan. De ellende waar het CDA mee geconfronteerd is gister, was voorspelbaar toen Bos het kabinet langs een bermbom stuurde. Gister zei ik het al, links zal van arren moede de hand moeten vragen van het door hen zo verfoeide CDA. Als ze tenminste een beetje geloofwaardig willen blijven t.a.v. hun verkiezingsprogramma. Paars? Dan moet de fik in bijna alle breekpunten! Een enkele keer, prima, maar het zouden volstrekte leugenaars zijn als een paarse regering gevormd kan worden. Hopelijk blijven de media kritisch. Advies aan het CDA: gebruik je verstand, ga nooit met links in zee, ga dan liever garen spinnen in de oppositie en aanschouw hoe een broddelcombinatie vreselijk in de knoei gaat komen. Jullie zullen zien hoe simpel het is om de boel op stelten te zetten. Geniet ervan. In een ander geval: Er zijn prima bruggen te leggen naar VVD en PVV. PVV geeft misschien problemen, een coalitie met links heeft echter al zo vaak bewezen dat dat niet fijn werkt.

 • no-profile-image

  es

  zeg zijn we nog een democraties land of niet? Er is gestemd door Nederland, dus gewoon degene regeren die de meeste zetels bijelkaar geschraapt hebben en niet zeuren over wie met wie zou gaan en wie we er beslist niet bij willen hebben. Misschien is het wel eens goed om eens een totaal ander beleid te gaan volgen, en niet zo bang voor elkaar en partijen te zijn

 • no-profile-image

  .

  Spotvogel politiek leider? Ik dacht dat die konden luisteren naar anderen en daar iets mee kunnen doen. Wat je vertelt over Polen in het werk klopt. Oost-Europese bendes is gewoon een ander verhaal. Poolse arbeiders vestigen zich in de regel niet hier. Het hier verdiende geld, daar kunnen ze in Polen vet van leven. De vergelijking met Marokkanen gaat gewoon niet op. Ik heb Spotvogel al eens uitgelegd dat Poolse mensen die hier seizoensarbeid verrichten meer kosten dan Nederlanders. Je moet namelijk huisvesting regelen (en grotendeel zelf betalen) en salaris betalen volgens Nederlandse CAO. Die Polen klagen niet en werken hard, want in 6 weken verdienen ze hier 3 tot 4 keer zoveel dan in Polen in dezelfde tijd. De vorige keer dat dit ter sprake kwam volgde het argument dat ze met zwart geld worden afgeknepen. Voor zwart geld hoeven ze hier niet te komen. Ten eerste zouden ze zwart nooit genoegen nemen met minder dan wit en ten tweede is het bijna onmogelijk om je als ondernemer nog daar mee bezig te houden. Dat is uitgelegd, maar het wordt gewoon terzijde geschoven als niet waar.

 • no-profile-image

  boertje

  Eerste optie wordt het. VVD gaat niet over links en resterende opties zijn volstrekt kansloos. Volgens mij voor de boeren nog niet zo slecht.

 • no-profile-image

  kweker

  Spotvogel, het blijkt maar weer eens hoe ver jij naast de werkelijkheid leeft. Polen en Moslims zijn totaal niet met elkaat re vergelijken. Polen die meer overlast veroorzaken dan moslims?? Ga toch weg. Denk je dat ik een moslim aan het werk heb? Welnee joh die vertikken dat, net als de Nederlanders. Bij ons lopen er 30 polen rond en dat gaat perfect. Leren binnen 6 maanden goed Nederlands Oneerlijke concurrentie?? Polen verdienen ongeveer 2800 bruto dus zo slecht is dat niet.

  Maar jij geeft eiegenlijk aan dat je niet links en niet rechts ben. Dat geeft mij steeds meer het gevoel dat Nederland op jou zit te wachten als groot politiek leider, want jij weet als enige hier altijd een oplossing ergens voor.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.