Home

Achtergrond 711 x bekeken 1 reactie

Moderne koe is warme koe

Moderne koeien krijgen het eerder te warm. Ze hebben daarom meer koeling nodig.

Een koe anno 2010 voelt zich goed bij temperaturen tussen pakweg 5 en 20 graden. Dat is de comfortzone; het temperatuurtraject waarbinnen ze het best produceren. Vroeger, toen koeien stukken minder melk gaven, lag dat traject een graad of vijf hoger. De bijstelling naar beneden is het gevolg van de enorme productie die de moderne koe levert. Naarmate de melkproductie en de hoeveelheid te verteren voer toenemen, neemt ook de warmteproductie van de dieren toe. De mogelijkheden om die extra warmte af te voeren zijn echter niet gestegen. Koeien zweten niet méér dan ze vroeger deden, en ook de mogelijkheden om via sneller ademen meer warmte af te voeren zijn beperkt.

Andersom gezegd komt het erop neer dat warmte sneller dan vroeger een probleem is. Temeer nu het klimaat grilliger wordt, met warmere uitschieters in de zomer. Alle reden dus om op de warmste dagen de koe een handje te helpen met de warmteafvoer. Dat kan op meerdere manieren, zoals ook duidelijk wordt in het artikel ‘De koe wil goed voer en koelte’ op pagina 22 en verder van deze Boerderij. Opmerkelijk daarin is dat behalve de hoogproductieve koe ook een droogstaand dier veel last van de warmte kan hebben. Weliswaar om andere redenen.

Om ver weg te blijven van de discussies over draagvlak die momenteel in de intensieve veehouderij woeden, is het ook voor de rundveehouderij verstandig om het beeld van de sector aantrekkelijk te houden.

De aanblik van een koppel koeien puffend onder de hete zon is niet fraai. Mooier is het om ze onder wat schaduwbomen te zien staan. (Bomen doen er tientallen jaren over groot te worden, dus u heeft met planten geen dag te verliezen.)
Ondertussen is het verstandig op de heetste dagen in de stal voor verkoeling te zorgen en de koeien binnen te laten als ze dat willen. ’s Avonds en ’s nachts kunnen ze dan naar buiten.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    john

    een waterbed met rondpompsysteem in de ligboxenstal misschien een optie? het water in het bed rondpompen, warmte in de zomer opslaan en in de winter gebruiken om het bed iets te verwarmen, dan heeft de koe het altijd comfortabel.

Of registreer je om te kunnen reageren.