Home

Achtergrond 12 reacties

Minister: meer haring in de zee

Minister Gerda Verburg (LNV) denkt dat na jaren van vermindering volgend jaar weer meer haring gevangen mag worden.

"Er is meer haring in de zee'', zei zij zaterdag op vlaggetjesdag, de traditionele feestelijke opening van het haringseizoen in Scheveningen.
"De Hollandse nieuwe smaakt mij beter dan ooit'', zei Verburg. Ze was niet alleen optimistisch dat het haringquotum volgend jaar omhoog kan, de minister wees er ook op dat voor het eerst alle haring die in Nederland verkocht wordt duurzaam is gevangen.

De hoeveelheid haring die mag worden gevangen is de afgelopen jaren keer op keer gedaald; van 535 miljoen kilo in 2005 naar 164 miljoen kilo dit jaar. De visserijbiologen adviseren op 30 juni over het quotum voor volgend jaar, en de Europese visserijministers nemen daarover eind dit jaar een besluit. Verburg wees in haar toespraak wel op afspraken die inhouden dat het quotum slechts stapsgewijs omhoog mag. Dat wil zeggen dat er volgend jaar hoogstens 15 procent bij kan komen.

De haringvissers denken dat het quotum met meer omhoog kan. Dick Parlevliet zei namens de Nederlandse redersvereniging: "De afgelopen jaren is al gebleken dat de bestandsschattingen van de biologen fouten bevatten. Het wordt daarom door de haringvissers niet reëel geacht om vast te houden aan de maximale fluctuatie van 15 procent van de quota. Met de minister van LNV en de Europese Commissieleden zal daarom nog een diepgaand gesprek moeten worden gevoerd alvorens aan het einde van het jaar tot de nieuwe quotavoorstellen in Brussel wordt besloten.''

Slechts een klein deel van de Hollandse nieuwe wordt gevangen door Nederlandse vissers. Ook Schotse, Noorse, Deense en Zweedse vissers vangen de haring die hier verkocht wordt. Verburg wees erop dat inmiddels niet alleen de Nederlandse vissers, maar ook hun collega's uit de andere landen het zogeheten MSC-logo mogen voeren, dat bewijst dat de vis duurzaam is gevangen.

Woordvoerder van de organisator van het evenement, Arie Kleijn, noemde vlaggetjesdag 2010 een succes. "Het loopt heel goed, het is prachtig evenementenweer, de zon schijnt en het is niet koud.'' Hij schatte dat er tussen de 250.000 en 300.000 mensen naar Scheveningen waren gekomen.

Vorig jaar trok het feest ongeveer 300.000 belangstellenden. Tot de activiteiten in de Scheveningse haven behoren dit jaar onder meer een vlootschouw en optredens van shantykoren en van zangeres Astrid Nijgh en zanger Piet Veerman. Ook is er voor de vijfde keer het Nederlands kampioenschap viskisten bouwen gehouden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Geweldig, Verburg begint al weer met het paaien van achterban/burgers, typisch CDA, ze zullen het nooit leren. Ik ben blij dat ze afgestraft zijn, ik wordt kotsmisselijk van die zieke CDA'ers en CU'ers. Ik ga rustig observeren wat de VVD gaan doen, want voor hun zal ook een nieuw tijdperk aanbreken. Hoe gaan ze alles invullen, hoe leggen ze hun gedachte goed uit? Nog steeds recht van de sterkste en derde wereld landen markten voldumpen? Hoe pakken ze snoeihard de financiële wereld aan? Merkel pakte de hedefundge al goed aan, gaat de VVD dat ook doen? De Jager van de CDA was dan een positieve uitzondering, die heeft wel goed inzicht. Hoe gaat de VVD om met haar vastgoed achterban dat alleen uit is op eigenbelang? Voor Afganistan zal ik het voorbeeld aangeven waarom CDA en CU zo ziek is tot op het bot, en dat had de VVD olv Kamp nooit gebeurd. De meeste Nederlandse slachtoffers zijn gevallen door bermbommen. Echter het probleem is dat het materiaal niet goed genoeg is. Die Viking voertuigen zijn daar niet tegen beschut, dus vallen er continu slachtoffers, en CDA en CU Middelkoop maar laf janken, met laffe gristelijke tranen, terwijl ze het voertuig hadden moeten vervangen. Zie http://www.telegraaf.nl/binnenland/6552298/__Viking_ondeugdelijk__.html?sn=binnenland,buitenland De Britten deden dat wel na vele slachtoffers. In Irak hadden de Amerikanen het zelfde probleem in het begin met schijnbaar ander voertuig, eerst wilde de leiding er niets aan doen, want ja mensenlevens wat maakt dat uit als je op oorlog bent voor de grondstoffen. Later hebben ze het wel gedaan door andere en beter leiding. Maar wat ik bedoel aan te geven, de hypocrieten houding van CU en CDA geeft veel aan.

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Wel raar om te lezen.Dit artikel gaat over haring,Lees weer veel politiek geneuzel. Reageren is best maar blijf aub wel bij het item. De teneur van dit artikel is dat je etiket "Duurzaam"op je product moet hebben. Heb je dat, dan kun je grotendeels weer met je oude praktijken doorgaan.

 • no-profile-image

  katja

  Hë Spotvogel en Herkauwer, ik heb een kantje puike Hollandse Nieuwe op de kop getikt. Was over boord gevallen en dat kan gebeuren, toch? Komen jullie morgennamiddag effe happe aan de Botsholsedijk? See you. Kat

 • no-profile-image

  Patrick

  @Hans geweldig dat je voor mij kunt denken. Het is maar hoe je het bekijkt Hans. Ik denk ook dat CU en SP een goede uitslag hebben gehaald. CU had wel 6, maar daarvoor 3 en nu 5 en dat is niet verkeerd voor een Christelijk bolwerk. CDA had ook zo zijn verdiende uitslag. En PVV en VVD was ook naar verwachting in huidig jaar/trend/sentiment. SP had 25 en nu 15 ook gewoon goed. Verwachtings-patronen zijn altijd hoger voor elke partij, maar je moet toch een beetje kijken naar veel dingen. Ik ben erg tevreden met 2 zetels voor de PvdD. De hele wereld staat op zijn kop en zo ook voor bijna alle kiezers in Nederland. Om dan toch 2 zetels te halen is een geweldige prestatie. Tuurlijk minder stemmen, dat is jammer. Vergeet niet dat er in 2006 veel lijstduwers en gegunde stemmen waren en nu alles op eigen kracht gedaan is, en dat geeft een heel goede fundering. Veel sympathie is er wel voor de PvdD, echter veel hebben toch gekozen op Groenlinks, die aangejaagd is door de PvdD, en op PvdA omdat veel VVD en PVV niet als grootste wilden. Ook is de PvdD niet een partij voor 9 van de 10 mensen en velen denken dat het een one issue partij is, wat het dus juist niet is. Maar voordat mensen dat door hebben is dat zeker een uitdaging. Blij ben ik dat er een goede structuur bestaat op provincie, gemeente en landelijk niveau, en vergeet de uitstraling naar het buitenland niet die is enorm. Om dan toch je boodschap duidelijk te vertellen in verkiezingstijd en 2 zetels halen is een hele grote prestatie. Want wie kritisch is op eetpatronen en over invulling van landbouw, en probeert een planeet brede visie/verantwoordelijkheid te bewerkstelligen komt veel kritiek tegen, en mensen willen niet graag nadenken over de lange termijn, dat is te confronterend. Dus een stem is heel snel weggegeven naar andere partijen door 1001 redenen. Echter het blijft heel belangrijk dat ze er is. Dat zal in tijd heel veel burgers en boeren gaan beamen. Belangrijk zal zijn om rustig verder te bouwen en mensen laten in zien dat er iets meer is dan corrupte VVD'ers en en CDA'ers met een zo korte termijn visie dat het beangstigend is. Voor de PvdD is het belangrijk om de boodschap blijven te vertellen, door blijven te bouwen, werkgroepen uitbouwen, lokaal veel mensen bereiken. En vooral de jongeren/vrouwen te bereiken. In het algemeen hebben vrouwen een groter verantwoordelijkheids gevoel dan mannen. Gemiddeld dus, er zijn veel uitzonderingen. En de jongeren hebben al een veel groter bewustzijn inzich nu bij geboorte als hun oudere generaties, om te snappen wat de PvdD bedoeld en zegt.

 • no-profile-image

  Leek

  Ik vraag me wel is af wat ze met de oude haring doen als de hollandse nieuwe gearriveerd is.... In zee dumpen of is het gewoon een marketing truc, en krijgen we op die party's gewoon de ouwe meuk voorgeschoteld????!!!

 • no-profile-image

  Demo

  Patrick we weten nu wel dat je het C.D.A haat ,maar in eerdere discussies heb ik al aangegeven met wie ze hebben geregeerd en dan komt alles voorbij van d 66 tot vvd dus alles wat er gebeurd en beslist is in het verleden ligt dus aan het C.D.A. ,mooi want als ik het goed bekijk leven we in een van de rijkste landen van de wereld .En eigelijk profiteren personen als jij er het meeste van ,dus met heel veel dank aan het C.D.A.
  Kijk ik zou gewild hebben dat ze minder sociaal geweest waren in hun programma naar personen zoals jij die altijd maar overal tegen aan schoppen

 • no-profile-image

  john de matter

  Ze mosten die Verburg eens duurzaam en ongezouten kaken!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hoi Kat, ik vond dit bericht nu pas maar ik beloof je dat ik zo gauw mogelijk in jouw harinkjes kom happen. Zet je dus maar schrap, want je weet het: ik ben een liefhebber en krijg er nooit genoeg van. Tot gauw en het blijft even een verrassing wanneer ik bij jouw achterdeur sta.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Democartie, rijkste landen van de wereld is prima, maar om nu rijk te worden door melk te dumpen in 3e wereld landen en zo hun interne markt volledig kapot maakt en boeren gezinnen daar de vernieling in helpen, nee daar hoef je als CDA niet trots op te zijn, ook al zit je met je beste pak elke week voorin de kerk, het zijn schandalige praktijken van jullie CDA, multinational Friesland Campina en LTO. (ik ben er van bewust da veel boeren dit ook niet willen en DDB ook niet), maar de VOC mentaliteit houdt niet op, exporteren prima tot een bepaalde hoogte, maar de CDA is geworden tot een criminele partij met half zachte bestuurders. Ik hoor graag wat je in gedachten had wat de CDA dan in gedachten had als ze minder sociaal waren geweest tegenover mensen zoals mij. Je maakt een verkeerde inschatting en zegt dat CDA sociaal is.
  Als je als Defensie weet dat je voertuigen niet goed genoeg zijn en daardoor de vele Nederlandse slachtoffers zijn gevallen, en je vervangt ze niet, dat wat de Engelsen wel deden, dan ben je als CDA en CU geen knip voor de neus waard. Koste mensen levens te veel geld? Was Jack de Vries te druk met andere dingen? Was het ego van Middenkoop, de slechtste minister op defensie ooit, te groot? Zij hebben levens van jonge Nederlanders op hun geweten, daar is niets sociaal aan. Als volgende week de vlag weer half stok gaat in Nederland en veel gezinnen gedompeld zijn in verdriet dan weet je hoe het komt, niet door de taliban, maar door je eigen politieke bestuurders de dood in gejaagd door CDA en CU.

 • no-profile-image

  hans

  Patrick is gefrustreert omdat de Pvdd 59000 kiezers heeft verloren.

 • no-profile-image

  exact

  In je vele woorden klinkt toch enige frustratie, Patrick. Typisch links trouwens om alles wat niet links is corrupt te noemen. Corrupt, dat zal vast, maar dat is meer een algemeen menselijk vergrijp dan een typisch CDA of VVD verschijnsel. Als je dat niet ziet ben je stekeblind.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Leek, ik ben redelijk thuis in het haringgebeuren want ik hap er met hoge frequentie eentje. Met de komst van de Nieuwe haring wordt de oudere lichting absoluut niet tot 'meuk'. Dat kan wél zo zijn als het voorgaande jaar slecht was (zoals 2008, toen er vanwege de haastieg spoed is zelden goedhaast om op Vlaggetjesdag de haring aan wal te hebben, maar liefst twee weken te vroeg werd gevist in een te koude zee, waardoor de vangst nog niet voldoende vet bevatte), maar 2009 was een superb jaar en dus is die haring ook nu nog overheerlijk. Als ze tenminste niet op de Weerter markt door Koelewijn ongekoeld in volle zon wordt schoongemaakt en opgebaard. Zoals de Nationale Haringtest in juli 2009 vaststelde. Veel handelaren plegen echter toch wel malverserende handelingen door per bestelling klanten de haring 'om en om' te geven. Dus eentje uit 2009 en een échte nieuwe, etc . Want de 'oude nieuwe' kent nou eenmaal een lagere groothandels inkoopprijs dan de échte nieuwe. Zo zit dat dus, al zal de visboer het niet graag toegeven. (de mijne wel, want die weet dat hij mij met haring geen knollen voor citroenen kan verpatsen! ).

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.