Home

Achtergrond 214 x bekeken

Minister Verburg: 5 procent duurzaam binnen bereik

Van de bijna negentigduizend stallen is 2,6 procent als duurzaam aan te merken.

Landbouwminister Gerda Verburg denkt daarmee op schema te liggen om haar doelstelling van 5 procent in 2011 te halen. Uit onderzoek van Wageningen UR blijkt dat de pluimveehouderij het beste scoort. In deze sector is 4,8 procent van de stallen duurzaam. De varkenshouderij (3,8 procent) en zeker de melkveehouderij (2 procent) lopen nog flink achter. In de biologische veehouderij is het aandeel duurzaam het grootst.

Eind dit jaar moet van Verburg 2,8 procent van de stallen voldoen aan het duurzaamheidscriteria. Volgens de onderzoekers is dat haalbaar. Of volgend jaar de 5 procent wordt gehaald, is echter nog onzeker. Als alle nu in aanbouw zijnde stallen worden gerealiseerd, komt het aandeel uit op 3,8 procent. Bij openstelling van steunregelingen kan dit percentage nog enigszins toenemen, aldus Wageningen.

Deze ambitie van Verburg is onderdeel van haar streven dat de gehele veehouderij in 2023 duurzaam werkt. Zij wil dit bereiken door afspraken te maken met boeren, toeleveranciers, verwerkende industrie en maatschappelijke organisaties. Die laatste groep vindt dat de minister te weinig verplichtingen aan de sector oplegt en vreest dat de doelstelling niet wordt gehaald.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.