Home

Achtergrond 166 x bekeken

'Miljonair achter diefstal Auschwitzbord'

De Zweedse miljonair Lars-Göran Wahlström zit volgens een bericht in de Poolse krant Rzeczpospolita van donderdag achter de diefstal van het ingangsbord Arbeit macht Frei van het voormalige naziconcentratiekamp Auschwitz in Polen.

De 58-jarige man zou het bord besteld hebben bij zijn vriend, de opgepakte Zweed Anders Högström.

De miljonair zou als wettelijk voogd van Högström met hem onder een dak hebben gewoond.

De krant baseert zijn bericht op verklaringen van Högström, die is uitgeleverd aan Polen. Het bord werd op 18 december gestolen en enkele dagen later in drie delen gezaagd teruggevonden in een bos. De politie arresteerde eerder vijf Polen, die de diefstal zouden hebben uitgevoerd. Drie van hen zijn veroordeeld tot straffen van anderhalf tot tweeënhalf jaar cel.

De 34-jarige Högström, die momenteel vastzit in het Zuid-Poolse Krakau, is de oprichter van een extreemrechtse groepering, maar zei in januari tegen Zweedse media dit verleden te hebben afgezworen. Wahlström zou deze groepering financieel hebben gesteund. De miljonair zou eerder tegen een Zweedse krant geruchten over zijn betrokkenheid hebben ontkend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.