Home

Achtergrond 246 x bekeken 2 reacties

Milieukosten

Begin dit jaar bracht de Stichting Natuur en Milieu een pamflet uit waarin enkele mythes inzake de landbouw werden 'ontzenuwd'.

Een van de stellingen van Natuur en Milieu is dat de landbouw niet meer dan andere sectoren te maken heeft met milieuregels. Dat kan op zichzelf juist zijn, maar dat betekent niet dat de landbouw niet relatief zwaar wordt getroffen door milieumaatregelen. In de eerste plaats zijn de milieukosten voor de landbouw volgens het CBS sterk gestegen: van een kleine 300 miljoen euro per jaar rond 1995 tot zo’n 600 miljoen euro in 2006 en 2007. Milieubelastingen, zoals de brandstofaccijns, zitten hier nog niet bij en de milieusubsidies zijn er wel al afgetrokken. In de landbouw zijn de milieukosten in 15 jaar dus verdubbeld; in hele economie gingen ze met een kleine 40 procent omhoog. Een groot deel van de milieukosten voor de agrarische sector hangt samen met de mestproblematiek.

In de tweede plaats: die 600 miljoen komt overeen met ruim 5 procent van de toegevoegde waarde van de land- en tuinbouw. Voor de hele economie is dat een kleine 2,5 procent. De agrarische sector heeft dus te maken met relatief hoge milieukosten, zelfs als je rekening houdt met de subsidies.

Ten derde kunnen agrarische bedrijven de milieukosten doorgaans niet doorberekenen in de opbrengstprijzen. Partijen, vooral aan de linkerzijde van het politieke spectrum, denken daar vaak te gemakkelijk over. Milieukosten worden uiteraard meegerekend in de kostprijs, maar daarmee zitten ze nog niet in de opbrengstprijs!

Het gaat in de landbouw om kleine bedrijven die opereren op een grote markt. Ze zijn blootgesteld aan internationale concurrentie en moeten – uitzonderingen daargelaten – maar afwachten wat de markt biedt. Meestal moet eerst het aanbod omlaag voordat de prijs omhoog gaat. Voor bedrijfstakken in grote concerns ligt dat anders. Als de elektriciteitsbedrijven worden geconfronteerd met een hogere prijs voor olie of gas, wordt dat snel doorberekend aan de consument.

Kortom: de gedachte dat de landbouw meer getroffen wordt door milieumaatregelen dan de meeste andere sectoren is meer een realiteit dan een mythe.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan wakker

  Wat wil je hier nu mee zeggen ?
  Kom eens uit die treurwilg !
  Koop een bedrijf in het buitenland als alles daar beter is !
  Als je ervoor kiest in Nederland te ondernemen weet je dat je aan deze spelregels moet voldoen, zeuren hierover maakt dat niet anders

 • no-profile-image

  voor een dubbeltje op de eerste rang;

  In een land wat bovenaan wil staan met allerlei kostprijsverhogende (miljeu/welzijns verbeteringen)voor de primaire sector;en vervolgens de geliberaliseerde wereldmarktprijs er op los laat met van de eu een inkomenstoeslagen sausje daar overheen;dat zegt niets over de producent en zijn product of daar wel een faire prijs voor wordt betaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.