Home

Achtergrond

Microfoons in tuinen na klachten bromtoon

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) gaat in de Groningse gemeente Zuidhorn microfoons in tuinen plaatsen om te onderzoeken waar een aanhoudende, lage bromtoon vandaan komt.

Dat maakte het NLR donderdag bekend. Omwonenden klagen al jaren over geluidsoverlast en trillingen en denken dat de bromtoon wordt veroorzaakt door een nabijgelegen gasopslag.

De microfoons komen in de tuinen en woningen van de bewoners te staan en worden bij locaties geplaatst waarvan het NLR denkt dat het een geluidsbron zou kunnen zijn. Bij een van de woningen komt een trillingssensor. De meetgegevens worden vergeleken met een logboek van de omwonenden, die daarin de overlast moeten gaan bijhouden.

Het NLR verricht het onderzoek in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting (VROM) en het Staatstoezicht op de Mijnen. Het laboratorium verwacht in oktober klaar te zijn met het onderzoek en gaat dan met de betrokkenen overleggen of een oplossing mogelijk is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.