Home

Achtergrond

Met koe op terras op Terschelling

Helena, de koe van Jacob Rens, is een attractie op het festival Oerol, dat nog tot 20 juni plaatsvindt op Terschelling.

Jacob Rens rust even uit op een terras op het Terschelling. Zijn koe Helena kijkt toe. Helena is een attractie op het festival Oerol, dat nog tot 20 juni plaatsvindt op het waddeneiland. Al sinds jaren treedt Rens op met de makke, aanhankelijke koe. Het dier wandelt rustig met de boer door de straten van de dorpen van Terschelling. Rens geeft ook met de koe optredens tijdens het festival. Dan vertelt hij ook over zijn avonturen in New York. Daar trad hij op met de Amerikaanse koe Missy. Helena mocht vanwege de exportregels de oceaan niet over. Foto Agnes Kuiper

Melkveehouder André van der Stouwe uit het Zuid-Hollands Hei- en Boeicop heeft net boxafzettingen voor zijn nieuwe stal ontvangen.
Hij laat een nieuwe stal bouwen, die deels over de oude stal heen geplaatst wordt. ”Daardoor kan ik straks de oude stal ook blijven gebruiken”, vertelt hij. ”De stal biedt straks plaats aan negentig melkkoeien, nu heb ik er nog zestig. Het wordt een moderne stal, maar ik ga niet melken met een robot, ik houd het bij een melkstal.” De stal moet voor 1 oktober klaar zijn. Eerder is ook niet nodig, want de koeien lopen nu buiten. Als ze weer naar binnen gaan, kunnen ze in de nieuwe stal terecht. Foto William Hoogteyling

Wilko Wingelaar laat winterblauwmaanzaad telen in het Brabantse Almkerk. Hij zegt dat blauwmaanzaad als najaarsteelt meer op kan leveren dan als voorjaarsteelt. Het gewas maakt optimaal gebruik van het licht in het voorjaar. Wingelaar houdt zich bezig met het uit 1988 stammende ras Rosemarie. ”Met dit experiment wil ik extra kilo’s realiseren. Ik denk dat dat gaat lukken. Het deel dat geen last heeft gehad van de herfst staat er zeer gezond bij.” Herfstproblemen zijn onder meer slakken. Wingelaar raakte geëinspireerd door de teelt in het buitenland. ”Ik ben heel benieuwd naar de opbrengst hier. Het gewas wordt eind juli geoogst. Deze week staat het in bloei, één week lang.” Foto William Hoogteyling

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.