Home

Achtergrond 873 x bekeken 8 reacties

'Mest betalen op basis van fosfaatgehalte'

Mest zou uitsluitend en alleen moeten worden verhandeld en betaald op basis van de werkelijke kilo's fosfaat die in die mest zitten.

Met dat voorstel wil LTO in overleg met Cumela. Dat meldde ZLTO-voorzitter Hans Huijbers gisteren tijdens de jaarbijeenkomst van Topigs in Ede. Het idee moet worden gezien in de strategie waarmee LTO het fosfaatoverschot te lijf wil gaan. Vorige week werd al bekend dat LTO samen met de mengvoerindustrie harde afspraken wil maken om de fosfaatgehalten in mengvoeders terug te dringen.

Via het voerspoor is het fosfaatoverschot volgens LTO met 20 miljoen kilo terug te dringen. Terugdringen van de fosfaatgehalten is noodzakelijk omdat in 2015 de mestregels worden aangescherpt.

Huijbers waarschuwde in zijn betoog dat de sector de komende jaren het mestprobleem echt aan moet pakken. "In Den Haag liggen de scenario’s om de veesector met 15 procent in te krimpen klaar. We kunnen niet achterover leunen. De vrijblijvendheid is over", aldus Huijbers.

Huijbers verwees in zijn betoog naar België. Dat land slaagde er volgens hem in om in 10 jaar tijd volledig evenwicht op de mestmarkt te bereiken door veehouders met uitbreidingsplannen te verplichten de mest te verwerken.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dat houdt dan dus in dat de extensieve bedrijven helemaal kunnen stoppen met hun bedrijf, terwijl de intensieven iets meer mest af zullen moeten zetten (minder zwarte mest). Wat heeft deze vertoning in hemelsnaam met evenwichtsbemesting te maken?

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Als we gaan betalen op basis van fosfaat, zullen kippenhouders volgens mij wel een nadeel ondervinden. Kalverhouders hebben voordeel, relatief in ieder geval. Geen aanscherping van de norm is altijd beter.

 • no-profile-image

  klein

  huub wat betaal je dan per kg ik betaal nu 12€ per kub met 5kg fosfaat

 • no-profile-image

  x

  Op zich een goed plan om het terugdringen van de fosfaten te stimuleren. Immers het probleem bij de bron aanpakken is het beste systeem, d.m.v minder fosfaat in het voer.
  Alleen in de praktijk wordt het wel moeilijk om dan van die dunne mest af te komen.
  V.b. Stel prijs per kg fosfaat is 4 Euro.
  Dunne mest van 1 kg fosfaat komt dan echt niemand ophalen hoor voor 4 Euro.
  Er zal altijd een basisprijs per m3 en een toeslag voor fosfaat in verwerkt worden.

  p.s. John ik ben blij als jij in mestverwerking wil investeren en niet in varkensrechten. Ik wil ze weer graag verleasen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik vraag me wel eens af hoelang het nog duurt voordat op basis van fosfaat wordt uitbetaald. De wereldvoorraden raken op en zijn aldus eindig. Dáárom hameren de overheden op beperkingen v.w.b. fosfaat. Of dit nou fosfaatarm wasmiddel of voer is, dat maakt niet uit. In het kader van duurzame voedselvoorziening zou het exporteren van mest juist gestimuleert moeten worden, in plaats van tegen gewerkt. Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar naar mijn opvatting zal men ooit zeer verheugd zijn dat er in Nederland, dicht bij een grote waterweg, nog genoeg mest geproduceerd wordt die geëxporteerd kan worden. Jammer dat er door Europese wetgeving nu zoveel energie verspild wordt aan postzegeldenken zoals verwerken van mest tot alternatieven.

 • no-profile-image

  Huub

  Dit is niets nieuws, wij betaalden 2 jaar geleden onze rundveemest al op basis van Kg P205 en Kg N..

 • no-profile-image

  koetje

  Ja geweldig,de nieuwe Gouden Eeuw,specerijen (veevoer) uit verre contreien halen en de stront terug brengen.Lekker duurzaam en zooo VOC.

 • no-profile-image

  john

  dierrechten eraf, mestrechten koppelen aan de percelen, en wij als veehouders hebben er maar voor te zorgen dat onze mest fatsoenlijk afgezet wordt Dit kan door rechten van percelen te contracteren, mest exporteren of mest verwerken. Oh ja de perceelseigenaren mogen natuurlijk niet het dierlijke mest deel vervangen door kunstmest. Dit zou moeten leiden tot het kwijtraken van de bemestingsruimte.

  Ik als starter zou nu kiezen om de mest te gaan verwerken i.p.v. rechten te kopen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.