Home

Achtergrond 260 x bekeken 10 reacties

Melkproductie EU daalt, stijging voorzien elders

De totale Europese melkproductie neemt af, terwijl verwacht mag worden dat de melkproductie in onder meer Nieuw-Zeeland, Australië en de Verenigde Staten gelijk blijft of zelfs groeit.

Dit constateert de Europese Commissie in een kwartaalrapportage die morgen wordt voorgelegd aan de Europese landbouwraad. In de rapportage wordt geen prognose uitgesproken over de Europese melkproductie in het nieuwe quotumjaar, maar wel wordt vastgesteld dat de onderbenutting van de Europese quota in het voorbije jaar bijna dubbel zo groot is geworden als in het jaar daarvoor. In het productiejaar 2009/2010 is bijna 7 procent van het Europese melkquotum onbenut gebleven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ryan

  logish niet iedereen wil voor niks melken

 • no-profile-image

  exact

  Melkveehouder, het is een wonder dat die burger dat nu pas doet bij melk. Andere agrarische deelsectoren zitten hier al veel langer mee. Als het maar goedkoper kan, dan is de consument ineens niet meer zo principieel t.a.v. productieomstandigheden, welke dan ook. Nederland zijnde, en daarna Europa, moeten we erop wijzen dat concurrentie prima is, maar niet met ongelijke regels. Er zou in wereldhandelsverband gewoon een protocol moeten komen onder welke omstandigheden plantaardige en vleesproductie en -export moet plaatsvinden. Laten we het maar effe doortrekken naar andere sectoren en pas export toelaten als ook de rechten van arbeiders in brede zin dezelfde zijn als bijv. bij ons. Nu is de Westerse wereld zo hypocriet als de pest; ten koste van zowat alles moet het product goedkoper, medemenselijk doen we wel door 50 euro te storten als er ergens een aardbeving is.

 • no-profile-image

  exact

  Veehouder, buitenland. Ik denk niet ruimte nu het meeste op de kostprijs drukt zoals je veronderstelt. Je weet dat jonge boeren meesttijds grond overnemen tegen een fractie van de vrije waarde. Ik denk echt dat de factoren arbeidskosten en regeldruk productie bij ons in NL relatief duur maken. Op zich niks mis mee, het heeft allemaal een grondslag. Waar we gewoon mee zitten als NL landbouw is dat er zo een ongelijk krachtenveld ontstaat t.o.v. andere boeren in Europa en de rest van de wereld. We moeten gewoon naar één wereldwijd systeem van regelgeving op alle mogelijke gebieden t.a.v. productie als voorwaarde om te mogen exporteren. Dan praten we toch over eerlijke concurrentie? Dan hoeft toch geen enkele wereldburger zich nog zorgen te maken over de kwaliteit van een product? Laat ze dan maar komen uit de gebieden waar het nu nog zo goedkoop kan!

 • no-profile-image

  Harry

  Afwachten maar of Ciolos de lobby van de handel kan weerstaan.

 • no-profile-image

  Harry

  Idd Ryan. In Europa heerst een andere mentaliteit dan in Nederland. Langdurig voor noppes moeten werken wordt niet geaccepteerd. Dat men uiteindelijk aldaar de koeien aan de wilgen hangt, das logisch.

 • no-profile-image

  Veehouder

  In Nederland hebben we sterke cooperaties. Die denken op de eerste plaats voor zich zelf. Wat er over schiet is voor de boer en tuinder. Maar helaas er schiet niet veel meer over voor de boer en tuinder! Men had altijd de kostprijs moeten kunnen door berekenen, anders is het einde verhaal. De Nederlandse boer moet steeds meer met steeds minder over houden! De kosten zijn hier vaak veel hoger dan de daaruit voortvloeiende opbrengsten. In de omringende landen is veel meer ruimte en daardoor veel goedkoper produceren. Die gene die daar heengaan en het goed doen hebben een zeer grote voorsprong. Daar kun je hier niet tegen op! Dit speelt zich ook vooral af in de melkveehouderij!

 • no-profile-image

  de lege melkflessen 3 maal in de week

  De H.L.G. van de EU vindt dat de boeren er nog wel wat meer voor mogen doen in de toekomst.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De europese burger kiest voor de goedkoopste zuivel van buiten de EU , waarvan onduidelijk is wat er voor eisen aan milieu en dierwelzijn worden gesteld.
  Dus zo hoog heeft de gemiddelde europese burger het miliieu en dierwelzijn niet , dat is nu wel duidelijk. De milieu en dierwelzijns eisen in europa komen van een klein groepje linkse schreeuwers die alles kapot maken

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Wat de @Buitenlandse Veehouder schrijft is waar!!!... Misschien mag ik er nog aan toevoegen dat bij de Nederlandse melkveehouders ''het bloed kruipt waar het niet gaan kan''. Zeker als de melkprijs zo blijft als nu het geval is!!!... Dan gaat de melkproductie weer stijgen in de EU, de opbrengstprijs zal dan weer dalen!!!... Dat lijkt op de varkenscyclus, bovendien is dat goed voor de boter en melkpoeder speculanten!!!...

 • no-profile-image

  gert

  Melken voor een kwartje per liter,wie wil dat en hoe lang hou je dat vol ?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.