Home

Achtergrond 283 x bekeken 2 reacties

Meerderheid consumenten VS vóór transgene tarwe

Een meerderheid van de Amerikaanse consumenten heeft geen bezwaar producten te eten waar transgene tarwe in is verwerkt.

De consumenten stellen wel als voorwaarde dat de transgene tarwe de duurzaamheid van de teelt bevordert.

De International Food Information Council (Ific) heeft consumenten in de VS gevraagd of ze genetische modificatie van tarwe acceptabel vinden. Voor 77 procent van de consumenten is dat geen probleem als genetische modificatie er toe leidt dat meer mensen voldoende te eten krijgen en er minder grond, water, bestrijdingsmiddelen en mineralen nodig zijn voor de teelt.

Volgens Ific-stafmedewerker Marianne Smith Edge tonen de resultaten aan dat een meerderheid van de consumenten transgene tarwe accepteert mits de biotechnologie de duurzaamheid bevordert. "We zien dat consumenten duurzaamheid steeds belangrijker vinden."

Transgene tarwe wordt nog nergens ter wereld commercieel geteeld. Vorig jaar stelden organisaties van tarwetelers in de VS, Australië en Canada een verklaring op dat ze voorstander zijn van genetische modificatie bij tarwe. Ze vrezen dat de tarweteelt van de markt wordt gedrukt omdat transgene soja, katoen en mais wel kan worden geteeld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  mve

  ggo's betekenen de definitieve doodsteek voor de "kleine" akkerbouw in België en Nederland.
  Naast het feit dat de gevolgen voor natuur, mens en dier nog niet eens bij benadering gekend zijn, is het op economisch vlak de strop!
  ggo's zijn in de 1e plaats "roundup-ready" planten, bedoeld voor honderden hectaren in grote vlakten met monopolies op zaaizaad.
  Zelfs in Frankrijk - toch een groot tarweland - is men meer vooruitziend dan hier en is er veel meer weerstand tegen ggo's. Daar wil de boer nog baas zijn op zijn land. Daar heeft de veevoederindustrie nog minder impact. Aanrader : lees "Le monde selon Monsanto".

 • no-profile-image

  Herman van Bekkem

  Omdat de kop van dit artikel een andere boodschap verkondigd dan er feitelijk uit dit onderzoek te concluderen is, hierbij wat nuancerende opmerkingen.

  1. de amerikanen hebben niets te kiezen, er is in de VS geen labellingsverplichting. Daar zou een organisatie die zich 'International Food Information Council' noemt zich druk over moeten maken;
  2. "als voorwaarde dat de transgene tarwe de duurzaamheid van de teelt bevordert", vooralsnog bestaat er enkel herbicidenresistent tarwe. Er bestaat wel schimmelresistent tarwe, maar dat is geen ggo, maar via marker assisted selection veredeld;
  3. Vraag is hoe onafhankelijk het IFIC is.... http://www.sourcewatch.org/index.php?title=International_Food_Information_Council;
  4. "Vorig jaar stelden organisaties van tarwetelers in de VS, Australië en Canada een verklaring op dat ze voorstander zijn van genetische modificatie bij tarwe. Ze vrezen dat de tarweteelt van de markt wordt gedrukt omdat transgene soja, katoen en mais wel kan worden geteeld."Juist met de ervaringen met gentechkatoen, -soja en -mais in het achterhoofd (met uit de pan rijzende herbicidenresistentie in onkruiden, bestrijdingsmiddelengebruik en gentechvervuiling) zouden ze juist tot inzicht moeten komen en NIET pleiten voor gentechtarwe.
  5. Als inderdaad 77% met 'duurzame ggo's' akkoord gaat, ben ik erg benieuwd wat ze van ggo's vinden die niet meer opbrengen, wel meer gif gebruiken, allerlei secundaire nadelen kennen (schimmel, warmte, droogte intolerant, secundaire plagen, minder opbrengst/ha etc) en boeren toch vooral nog grootschaliger en met nog meer chemie laten telen.... Kortom: wat er gebeurt op de akkers in de VS
  6. "geen probleem als genetische modificatie er toe leidt dat meer mensen voldoende te eten krijgen en er minder grond, water, bestrijdingsmiddelen en mineralen nodig zijn voor de teelt." Wat is dat voor onderzoeksvraag? Gewassen die geteeld worden zijn voor het overgrote deel HT, minderheid Bt, die scoren op al deze gebieden buitengewoon slecht!
  7. Het onderzoek heeft, naast de tekortkoming dat de vraagstelling buitengewoon vooringenomen is, het alleen over ‘biotechnologie’ in voedselproductie. Voor mensen die wel van yoghurt en een biertje houden, maar niet van gentech, is geen grijstint te vinden. http://www.foodinsight.org/Content/3843/Final%20Draft_2010%20ES%20TOPLINE%20DATA_5-26-10.pdf

  Als gentechtarwe wordt losgelaten op akkers, ben je keuzevrijheid en gentechvrije tarwe kwijt.

Of registreer je om te kunnen reageren.