Home

Achtergrond 428 x bekeken 1 reactie

'Meer winst, stijging grondprijzen Oost-Duitsland'

Prijzen voor landbouwgrond in het oosten van Duitsland gaan onherroepelijk en sneller dan verwacht stijgen naar het niveau van het westen.

Dat verwacht althans KTG Agrar, een beursgenoteerd bedrijf dat op 30.500 hectare in Duitsland en Litouwen akkerbouwgewassen teelt. KTG Agrar zag de winst in 2009 fors groeien.

Toen de Berlijnse Muur in 1989 is doorbroken en Oost-en West-Duitsland zich verenigden lag de prijs voor landbouwgrond in het Oosten op een dramatisch lager niveau dan in het Westen van Duitsland. Het gebied trok daarom veel West-Europese boeren aan die grootschalig willen produceren.

De afgelopen zes jaar is de prijs voor landbouwgrond in het Oosten van Duitsland gestegen met circa 150 procent, aldus KTG Agrar. Nog altijd is grond in het Oosten van 60 procent goedkoper. Het verschil is circa 15.000 euro per hectare. KTG Agrar investeert daarom grootschalig in het oosten.

KTG Agrar is sinds november 2007 genoteerd aan de beurs. Het bedrijf maakte donderdag bekend voor het eerst dividend uit te keren, namelijk 10 eurocent per aandeel. De nettowinst steeg het afgelopen jaar dan ook met 30 procent tot 5,6 miljoen euro. "We hebben de laatste jaren gezaaid, nu begint het oogsten", aldus topman Siegfried Hofreiter.

Sinds 2007 heeft het bedrijf een sprong in areaal gemaakt van 14.000 naar 30.000 hectare. Daarvan is circa 6.000 hectare in eigen bezit. De productie van biogas is gestegen van 6,5 megawatt naar 11 megawatt. Een nieuwe fabriek op basis van bio-methaan met een capaciteit van 3,2 megawatt is nog in aanbouw.

Eén reactie

  • no-profile-image

    veehouder

    Raar dat een bedrijf dat wil uitbreiden de grondprijs omhoog praat. Het kan goed gebeuren dat als de prijs inderdaad (hierdoor) stijgt ,dit bedrijf grond met flinke winst gaat verkopen!

Of registreer je om te kunnen reageren.