Home

Achtergrond

Meer bieten overgezaaid

Akkerbouwers hebben 334 hectare bieten overgezaaid.

Dat is 0,5 procent van het areaal. Er is dit voorjaar 65 hectare meer overgezaaid dan vorig jaar. Dat meldt het bieteninstituut IRS. "De belangrijkste reden voor het overzaaien was, net als in 2009, korstvorming. Vooral in Groningen en Drenthe is overgezaaid als gevolg van vorst."

Sommige percelen zijn opnieuw ingezaaid omdat de teler een verkeerde bespuiting heeft uitgevoerd. Volgens het IRS komt dit minder voor. "Dit voorjaar is om die reden 39 hectare overgezaaid. Dat was vorig jaar 73 hectare. Emelten zorgden dit jaar voor 20 hectare overzaai. Bij muizenschade is dat 9 hectare."

Van de twaalf IRS-gebieden is op de Noordelijke klei het grootste areaal opnieuw ingezaaid, 90 hectare. De belangrijkste oorzaken zijn vorst (58 hectare) en stuifschade (24 hectare). Daarna volgt Oost- en Zuid-Flevoland waar 68 hectare bieten de eerste zaai niet heeft overleefd. Hier is de oorzaak vooral korstvorming (59 hectare). Daarna volgt Noord- en Zuid-Holland waar vorst en korstvorming 48 hectare bieten de das heeft omgedaan. In Gelderland is niks overgezaaid.

Of registreer je om te kunnen reageren.