Home

Achtergrond 243 x bekeken 4 reacties

Massagraf met paarden gevonden

Archeologen hebben in het Limburgse plaatsje Borgharen, vlakbij Maastricht, een groot massagraf met de resten van 35 tot vijftig paarden uit de zestiende of zeventiende eeuw ontdekt.

Het is voor het eerst dat in West-Europa een massagraf met zoveel paarden is gevonden.

Dat maakte het Consortium Grensmaas vanmiddag bekend. Mogelijk zijn de paarden gedood tijdens gevechten in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), of bij de belegering van Maastricht in 1673 door de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV.

De paarden lagen gestapeld in een greppel met een lengte van 35 tot 40 meter. Van de dieren werden de nagenoeg volledige skeletten blootgelegd. In het massagraf werden ook hoeven, maar geen paardentuig gevonden. Archeo-zoöloge Jessica Grimm van Archeodienst noemt het "een vondst die z'n weerga niet kent in West-Europa''.

Mogelijk is er een verband met de vondst van resten van Franse soldaten enkele jaren geleden nabij de Maasoever in Borgharen, niet ver van de huidige vindplaats van het paardengraf. Dat zegt archeologe Angela Simons van het bureau Hazenberg Archeologie, dat de opgravingen coördineert in opdracht van het Consortium Grensmaas. Dat het toen om Franse soldaten ging, bleek uit de vorm van de gevonden uniformknopen.

De vindplaats van het paardengraf, bij de Oostelijke Rug tussen de Spekstraat en de Pasestraat in Borgharen, wordt in de toekomst ontgrind door het Consortium Grensmaas. Standaard wordt voorafgaand aan de ontgrondingen archeologisch onderzoek uitgevoerd. Archeodienst, die in opdracht van het consortium het archeologisch onderzoek uitvoert, ontdekte het paardengraf enkele weken geleden. Bij de opgravingen is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort nauw betrokken.

De paardenresten worden bewaard en nader onderzocht. Donderdagavond geven archeologen voor belangstellenden een rondleiding door het gebied.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Was de partij voor de dieren toen ook al actief dan?

 • no-profile-image

  herkauwer

  We mogen hopen dat het niet weer drie of vierhonderd jaar duurt voordat archeologen opnieuw een massagraf van paarden vinden. Koniks, wel te verstaan! In de Oostvaardersplassen!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ik neem aan dat belangstellenden donderdagavond op de genoemde lokatie terecht kunnen. Even informeren bij de VVV Borgharen dunkt mij.

 • no-profile-image

  Zwietink

  Wij willen graag aanwezig zijn bij de rondleiding donderdagavond met 2 personen.
  Kunnen we reserveren ?

Of registreer je om te kunnen reageren.