Home

Achtergrond 332 x bekeken 2 reacties

'Maisopbrengst lager door kou en droogte'

De maisopbrengst valt dit jaar lager uit. Dat verwachten de coöperaties ForFarmers, Agrifirm en Agerland.

Dit is een gevolg van langdurige kou in het voorjaar en een tekort aan regen. Meer veehouders dan anders kiezen nu voor bladbemesting.
Het maisseizoen kent een lastige start. De mais is in veel delen van het land pas relatief laat gezaaid. Daarna is de groei flink belemmerd door de langdurige kou. Momenteel zit het met de temperatuur wel goed, maar is er duidelijk een tekort aan regen. Meer veehouders dan anders kiezen voor bladbemesting.

"Vooral in het noorden en oosten heeft de mais zich door de combinatie van kou en droogte traag ontwikkeld", vertelt Jan Hollander van Agrifirm. Hij verwacht dat de mais door het warme weer komende week nog flink groeit. "Van een topopbrengst zal dit jaar echter geen sprake meer zijn.  Na het zaaien (begin mei) staat de mais nu nog maar kniehoog. Dat is ongeveer de helft van het niveau van vorig jaar."
De voederwaarde kan volgens Hollander nog wel verbeteren, maar de laatste tonnen zullen worden gemist.

Ook Johan Temmink van For Farmers verwacht dat de maisopbrengst in het oosten van het land dit jaar lager ligt dan afgelopen jaren. "Qua opbrengst denk ik niet dat we de schade nog inhalen", vertelt hij. Komende weken gaat de mais flink groeien, maar de kolfzetting die normaal eind juni plaats vindt kan nog wel een aantal weken op zich laten wachten." Ook Temmink ziet hier en daar maisplanten die paars kleuren, maar hij verwacht dat dit met de stijgende temperatuur komende week verdwijnt.

"De mais in het zuiden gaat bijna sluiten", vertelt Jos Decker van Agerland. "Hier en daar hebben percelen veel last van de droogte." Ook in het zuiden kleuren percelen paars. "De planten hebben moeite voldoende nutriënten op te nemen waaronder fosfaat. Dat resulteert in de paarse kleur. Regen is nu hard nodig. We zien dat meer veehouders kiezen voor bladbemesting en verwachten dat een aantal veehouders de maispercelen gaat beregenen."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    joop

    er kan nog veel gebeuren de natuur hersteld zichzelf

  • no-profile-image

    gert

    groeit nu snel met dit warme weer

Of registreer je om te kunnen reageren.