Home

Achtergrond

Macht aan irissen in keuringszaal

De keuringszaal van de KAVB staat deze week bol van de irissen.

Een relatief klein aantal inzenders toont een macht aan irissen, waarbij wat het aantal cultivars betreft de inzending van Iris Nova de kroon spant. Een prachtige inzending, met daaronder onder meer de nieuwe gele Iris onder nummer 0300-016. Een mooi gewas en helder geel van kleur.

Iris Nova toont veel nieuwe cultivars, maar ook die al volop in de handel zijn, zoals de lichtpurperen I. 'Holland Lila', de lichtblauwe I. 'Nofa Saphire' en de blauwe I. 'River King'. Hommes Iris showt goede kwaliteit van de blauwe 'Iris Telstar' waarvan 45 hectare wordt geteeld en die daarmee qua omvang op de tweede plaats staat.

Kwekersvereniging Saturnus zette mooie kwaliteit van de witte Iris 'Nofa White' in de keuringszaal en J. Boesaard enkele nieuwe cultivars onder nummer, waaronder de mooi witte Iris 1.01. Een versterking in het sortiment wit. De firma Wentink vraagt eveneens de aandacht voor een aantal nieuwelingen, waaronder de mooi donkerblauwe Iris PB 01 en de paarse I. P51 met een schitterende geel stempel op de lip. Uit alle inzendingen blijkt dat de veredeling op het gebied van de iris heel veel doet aan sortimentsvernieuwing.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.