Home

Achtergrond

MAI met Albaugh groter dan Dupont/Pioneer

Makhteshim Agan (MAI) Industries wil voor 1,1 miljard euro het Amerikaanse Albaugh over nemen.

Met de overname ontstaat een agrochemisch bedrijf dat groter is dan DuPont/Pioneer Hi-Bred. MAI verwacht dat de vraag naar merkloze gewasbeschermingsmiddelen de komende jaren groeit.

MAI geldt als verreweg de grootste producent van merkloze gewasbeschermingsmiddelen ter wereld. Albaugh geldt echter als de grootste producent in de VS, Mexico, Argentinië en Brazilië. MAI heeft een marktaandeel in de VS van 3 procent, tegen Albaugh 6 procent. Volgens MAI-bestuursvoorzitter Erez Vigodman kan de overname 40 tot 50 miljoen euro aan kostenbesparingen opleveren.

Hoewel de markt voor merkloze gewasbeschermingsmiddelen volgens Vigodman snel groeit is verlaging van kosten bittere noodzaak nu de concurrentie vanuit China toe neemt. De Chinezen zijn vooral sterk in de verkoop van herbicides op basis van glyfosaat. Albaugh zag deels daardoor vorig jaar de omzet dalen met 39 procent tot 937 miljoen dollar (767 miljoen euro). Het bedrijf realiseerde een verlies van 37 miljoen euro, tegen een winst van 115 miljoen euro een jaar eerder.

Vorig jaar realiseerde MAI een omzet van 1,8 miljard euro (2,2 miljard dollar). MAI geldt als de op drie na grootste producent van gewasbeschermingsmiddelen in Europa. Het bedrijf opereert in Nederland vanuit een kantoor in Leusden.

Of registreer je om te kunnen reageren.