Home

Achtergrond 284 x bekeken

Limmense Hortus rooit nog altijd met de hand

Bij de bollenbedrijven is het momenteel razend druk.

Binnen enkele weken moeten de bollen zijn gerooid. Machines hebben het zware werk bij veel bollenkwekers overgenomen. In de Hortus Bulborum in Limmen gaat dat echter nog altijd met de hand, zoals dat al honderden jaren gebeurt.

Op de knieën in het zand, met traditioneel gereedschap meer dan honderdduizend bollen rooien. De meeste vrijwilligers zijn vroeger bollenkweker geweest en beheersen de kneepjes van het bollen rooien tot in de vingertoppen. Dit jaar zal de ploeg rooiers, waaronder bestuursleden Joop Zonneveld en Max Nuijens, weer op volle sterkte zijn. Dit komt mede door een grote inbreng van vrijwilligers uit de Kop van Noord-Holland.

De narcissencollectie blijft nog een jaar staan en dat scheelt ruim 1200 soorten. Het volgend jaar moeten zij wel worden gerooid. Toch blijven er nog genoeg bollen over om te rooien: 140 soorten hyacinten, 96 krokusvariëteiten en maar liefst 2340 verschillende tulpenrassen. En dan is de unieke Rembrandttulpencollectie, de gehele handelscollectie, die ook nog eens 124 soorten omvat en de bijzondere verzameling Fritillaria imperialis niet meegerekend.

Elk jaar vindt de handelscollectie traditiegetrouw zijn weg naar de markt, onder meer via diverse gespecialiseerde verkooppunten en exporteurs. Daarnaast behoren historische tuinen in binnen- en buitenland, waaronder Paleis Het Loo en exclusieve tuincentra en verzendhuizen in onder meer Duitsland, Denemarken, Zweden, Finland en de Verenigde Staten tot de vaste afnemers.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.