Home

Achtergrond 1 reactie

Limburgse landbouwpercelen slechter bereikbaar

Limburgse boeren en de in hun opdracht werkende transporteurs kunnen steeds moeilijker met de oogstmachines en vrachtauto’s de akkers bereiken om suikerbieten, granen en mest te transporteren.

Gemeenten en provincie leggen steeds meer beperkingen op aan het gebruik van veldwegen. De Limburgs-Brabantse suikerbietencoöperatie CSV-Covas luidt nu de noodklok.

Akkerbouwers zijn verplicht hun geoogste bieten pal aan een doorgaande verhard weg leggen voor verlading. Zo kunnen de vrachtauto’s en de laadmachine de bieten makkelijk afvoeren. "Wij moeten constateren dat diverse overheids-organen, met name gemeenten en provincie, steeds meer beperkingen opleggen. Wegen worden eenrichtingsverkeer, worden afgesloten, men maakt er B-wegen van, of erger nog, er worden bomen geplant. Op dit moment speelt deze problematiek in met name (Zuid-)Limburg", verklaart CSV-Covas directeur Gerard Gosselink.

De bereikbaarheid geldt niet alleen voor de bietentransporten, maar ook voor transporten van andere gewassen en mest. "Wij trekken nu aan de bel om in de toekomst de suikerbieten van de Limburgse akkers te kunnen blijven laden." CSV-Covas heeft de LLTB ingeschakeld om deze zaak gezamenlijk bij de overheden bespreekbaar te maken.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  sjeng

  Dit probleem wordt nog vele malen verergerd door de herinrichting in mergelland oost en west. Daar is nog een speler op de markt die maakt niet alleen de akkerranden kapot, die gaan ook nog dwars door de akkers heen, nl het waterschap Roer en Overmaas. De afstand van deze a-sociale, arrogante club met de boeren is gigagroot. Voor mij is het oorlog met hen. Gemeenten zijn groenstroken langs wegen in de maag gestoken. Zelfs zij ze er niet blij mee, maar de Landinrichtingscommissie heeft besloten. Deze herinrichting heeft er voor gezorgd dat er alleen maar verliezers zijn. We gaan terug naar de stasie tijd in oost duitsland. Alle groenelementen worden afgeschermd door prikkeldraad of kniepaaltjes (om de 3 meter een paal van 20 cm doorsnee 1 meter de grond in en 50 cm boven maaivlak) en dat ook nog eens exact op de perceelsgrenzen. Percelen is de toegang ontzegd.
  Ondanks dat er agrarische commissie leden in zaten (maar zonder verstand van agrarische activiteiten) en een voorzitter die als boerenlandsverrader functioneert en zijn petten bij waterschap etc prefereert boven de agrische belangen, is de landbouw 50 jaar terug gezet.
  Deze landinrichting is een nog grotere bedreiging voor de bedrijven dan b.v. de mestwet of welke andere ingrijpende wet dan ook.
  Nogmaals, alleen maar grote verliezers.
  Maar wat wil je anders in dit gekozen communistische land.

Of registreer je om te kunnen reageren.