Home

Achtergrond 225 x bekeken

Limburg herbergt unieke muizen

De hamster, de hazelmuis, de eikelmuis en de grote bosmuis zijn in Nederland voorkomende zoogdieren.

Maar ze wonen alleen in Limburg. Deze provincie herbergt 68 van de 75 officieel in Nederland voorkomende landzoogdieren en heeft daarmee de grootste dierenvariatie.

Dat staat in de verspreidingsatlas Zoogdieren van Limburg, die is gemaakt door het Natuurhistorisch Genootschap Limburg en de Zoogdiervereniging. Meer dan veertig vrijwilligers hebben aan dit door de provincie Limburg gefinancierde standaardwerk meegeholpen.

De lynx heeft een eigen plek in de atlas gekregen, maar volgens redacteur Reinier Akkermans staat nog steeds niet onomstotelijk vast of dit roofdier al in Limburg voorkomt. ”Er zijn heel goede waarnemingen en sterke sporen, maar geen filmbeelden of zo. Ook is nog nooit een dode lynx gevonden en dat zou je wel verwachten. Als er een lynx in Limburg zit, is het een zwerver die vooruitloopt op de komst van meer dieren vanuit de Vogezen. Het staat wel vast dat er lynxen in de Belgische Voerstreek net onder Maastricht zitten”, aldus Akkermans.

Dieren die zich wel van elders blijvend in de zuidelijke provincie hebben gevestigd zijn Kuhl’s dwergvleermuis, Pallas’ eekhoorn (een exoot uit China) en de relmuis (een grote muis uit Zuid- en Midden-Europa). De verspreidingsatlas is vanaf zaterdag in de boekhandel te koop.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.