Home

Achtergrond 390 x bekeken

Limburg: boeven achter wietvelden vangen

De jaarlijkse hennepcampagne Het Groene Goud van politie en justitie in Limburg en boerenkoepel LLTB gaat dit jaar inzetten op het opsporen van de criminelen achter wietvelden in landbouwgebieden.

Dat zei korpsbeheerder Hubert Bruls van de politie Limburg Noord vandaag bij het begin van de campagne in Belfeld. Sinds enkele jaren speuren helikopters jaarlijks de maïsvelden in Noord- en Midden-Limburg af op zoek naar verborgen wietplantages. Zo werden vorig jaar tijdens controlevluchten 45.000 wietplanten tussen het maïs gevonden met een straatwaarde van 10 miljoen euro. Tot nog toe ging het de deelnemers aan de campagne vooral om het ruimen van de wiet.

De helikopters speuren vanaf dit jaar niet alleen de wuivende maïsvelden in Noord- en Midden-Limburg af, maar nemen ook een kijkje boven de akkers in het zuidoosten van Brabant. Zuid-Limburg overweegt om in het project mee te draaien. de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfahlen voert al soortgelijke controles uit.

De aanpak van de georganiseerde criminaliteit is een aanpak van lange adem, waarschuwde Bruls. Bovendien is er veel recherchecapaciteit voor nodig. "We hebben het hier niet over kleine krabbelaars. Dit gaat over de heel grote jongens''.

"Criminelen dreigen boeren dat ze hun gezin iets aandoen als ze niet meewerken. Meld dat onmiddellijk aan de politie. Wees niet bang, de gegevens blijven anoniem en vertrouwelijk'', deed Bruls een oproep aan de boeren.

Traditioneel worden vanaf woensdag opvallende jerrycans opgehangen op stokken in de maisvelden. Boeren geven daarmee aan dat ze geen wiet gedogen tussen hun planten. Bovendien zijn ze bij het vinden van wiet in hun veld dan niet strafbaar. Vorig jaar deden 160 boeren aan deze bakenactie mee, nu zijn het er al 250, zei een woordvoerder van de LLTB.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.