Home

Achtergrond

Leiders G20 op zoek naar gezamenlijk antwoord

De leiders van de twintig belangrijkste economieën ter wereld proberen zondag in het Canadese Toronto een gezamenlijk antwoord te vinden op de vraag welke aanpak de huidige economische situatie vraagt. Met een voorzichtig opkrabbelende economie verschillen de meningen of de overheidsfinanciën nu meteen op orde moeten worden gebracht of dat bezuinigingen het broze herstel in de knop kunnen breken.

Met name de Verenigde Staten is bang voor dat laatste en wijst op de blijvende noodzaak van investeringen. In Europa, opgeschrikt door een schuldencrisis in Griekenland, overheerst de gedachte dat met bezuinigingen en hervormingen de boel zo snel mogelijk financieel op orde moet worden gebracht. Premier Jan Peter Balkenende stelde voorafgaand aan de top dat de verschillen niet overdreven moeten worden. Nederland is voor de vierde keer op rij, als niet-lid, aanwezig bij de G20-top.

Of er een heffing voor banken moet komen, verdeelt de G20-landen eveneens. In Europa is er overeenstemming, maar landen als Canada vinden een heffing onnodig omdat daar financiële instellingen geen last hebben gehad van de kredietcrisis. Naar verwachting komt er geen akkoord over een bankenheffing.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.