Home

Achtergrond

Lastige informatie

Amper zijn de misschien wel meest opmerkelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer achter de rug, of de aandacht van Nederland is verlegd naar het WK voetbal.

Het zo belangrijke informatieproces op weg naar een nieuwe kabinet dreigt zo op de achtergrond plaats te hebben, waar het juist op de voorgrond moet staan. De onvoorspelbare afloop van de verkiezingen, de noodzaak van een snelle formatie en de vorming van een stabiel kabinet om de economische crisis de baas te worden, vragen om alle aandacht. VVD-informateur Uri Rosenthal wacht een lastige klus, want geen van de mogelijke combinaties is favoriet. De koningin heeft hem extra druk opgelegd, want zij vindt ook dat Nederland snel een stabiel kabinet nodig heeft.

Het informatieproces is lastig te doorgronden en afhankelijk van de flexibiliteit van beoogde regeringspartijen. Vooralsnog lijkt alleen Geert Wilders zo graag te willen regeren, dat hij standpunten afzwakt. Hij is voor deelname aan het kabinet echter afhankelijk van het CDA; juist die partij kan na de afstraffing van vorige week het regeren beter aan anderen overlaten. Bij Paars-plus lijken VVD en PvdA (nog) niet bereid over verschillen heen te stappen. Rosenthal moet kundig coachen. Het lijkt lastiger om de informatie tot een goede einde te brengen dan voor Van Marwijk om met Oranje wereldkampioen te worden.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.