Home

Achtergrond 325 x bekeken

Lans voert tomaten uit naar VS

Tomatenbedrijf Van der Lans, heeft als eerste toestemming gekregen om tomaten naar de Verenigde Staten te exporteren.

Het bedrijf exporteert sinds vorige week vanuit het bedrijf in Rilland weer cocktailtrostomaten naar een vaste afnemer. "Deze supermarktketen neemt al acht jaar jaarrond product van ons af, dus we zijn blij dat we die hebben behouden. In de tussentijd zullen de schappen daar niet leeg gelegen hebben", zegt eigenaar Leo van der Lans. Het bedrijf zet de tomaten af via Terra Natura International (TNI), die ook bijdraagt in de investering in teeltmaatregelen. Het bedrijf wilde om de klanten te behouden niet wachten op een landelijke regeling. Van der Lans werkte enkele maanden aan de maatregelen. De landelijke maatregelen zullen mogelijk pas in 2011 ingaan.

Eerder dit jaar viel de tomatenuitvoer stil doordat de Verenigde Staten strenge maatregelen afkondigde tegen Tuta absoluta. Van der Lans heeft het bedrijf hierop aangepast. Zo moest in de gesloten kas een sluis ingebouwd worden. Ook is het bedrijf geld en tijd kwijt aan controles. "Elke partij wordt gecontroleerd en dan moet een bepaald percentage uitgepakt worden", zegt eigenaar Leo van der Lans. Het bedrijf zegt per week enkele honderden euro’s extra arbeidskosten te maken, naast de aanvangsinvesteringen van meerdere duizenden euro’s. Van der Lans verwacht extra Amerikaanse vraag, doordat het vooralsnog de enige leverancier in Nederland is. Dat is goed voor de hele markt, denkt hij. "Die tomaten zijn dan wel van de markt. Er is veel prijsdruk in het cocktailsegment."

Of registreer je om te kunnen reageren.